Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, που τάχθηκε υπέρ της απογραφής των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Θράκη, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το δικαίωμα του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, να μιλάει για “τουρκική μειονότητα”.

Το κρίσιμο σημείο των δηλώσεών του είναι αυτό, που αναφέρεται σε δυνατότητα των μουσουλμανων να αυτοπροσδιορίζονται ατομικά και εθνοτικά, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να διεκδικούν πρόσθετα δικαιώματα ως μέλη εθνικής κοινότητας με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον, που μιλάει για “τουρκική μειονότητα” στην Θράκη, ο Νίκος Φίλης δήλωσε: «Βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;». Πάντως, στην συνέχεια διευκρίνισε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στην περιοχή.

Σε εκείνο το σημείο, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, σημείωσε ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει: «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές και οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

«Σημασία έχει ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη;» διερωτήθηκε ο Νίκος Φίλης

Μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ατομικά, εθνοτικά

Σημείωσε, περαιτέρω, «οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες, ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, μπορεί κάποιοι από αυτούς να αυτοπροσδιορίζονται ατομικά, εθνοτικά, δικαίωμά τους».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο: «Να λέγονται Τούρκοι;», ο Νίκος Φίλης απάντησε: Βεβαίως, Τουρκογενείς, κανένα πρόβλημα».

Απαντώντας σχετικά με τις καταγγελίες δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι η μία μάλιστα προήλθε από τη σύζυγο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκεί. Συμπλήρωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας θα το κρίνει και έκανε λόγο για παιχνίδι με τη ΝΔ εις βάρος της δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ για Φίλη: Δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ωμή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ του υποψηφίου που εξελέγη με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη» αναφέρει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη.

Και συνεχίζει: «Δεν περιμένουμε καμία αντίδραση και καμία διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια την αποπομπή του Νίκου Φίλη. Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη».

«Την απάντηση σε αυτές τις ιδεοληψίες θα τη δώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου τόσο στη Ροδόπη, όσο και σε όλη την Ελλάδα» καταλήγει ο Παύλος Μαρινάκης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει τον Νίκο Φίλη εκτός ψηφοδελτίων» ζητάει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Την διαγραφή του Νίκου Φίλη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ζητά με ανάρτησή του στο Facebook ο Άγης Τάτσης, που είναι μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Φαντάζομαι σήμερα ο Α. Τσίπρας θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων» έγραψε ο κ. Τάτσης, κατηγορώντας παράλληλα τον Νίκο Φίλη πως λειτουργεί ως «πέμπτη φάλαγγα».

Η ανάρτηση του Άγη Τάτση

«Μην τσιμπάτε!
Η 5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς το συνθετικό Προοδευτική Συμμαχία) δίνει αγώνα επιβίωσης. Στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά δίνουν αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων.

Έτσι, λοιπόν, για το συγκεκριμένο “σύντροφο” δεν υπάρχει κανένα θέμα αν κάποιος δηλώνει ότι στη Θράκη υπάρχει “τουρκική μειονότητα”. Δηλαδή για τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα για το αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της Συνθήκης της Λωζάνης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στη Θράκη.

Φαντάζομαι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.
Δεν προκαλεί, βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια!
Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο είναι η ελάχιστη πράξη αντίστασης».