Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος σε αυτή τη φάση να εμφανιστεί πιο σκληρός, αλλά και ο Ερντογάν επιμένει στο “παζάρι” για τους στρατιωτικούς.-

 

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν αύριο (Πέμπτη)  ώρα 14.30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει  από το Λονδίνο, στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Τετάρτη) και την Πέμπτη στο νέο κτίριο της Συμμαχίας.

Την συνάντηση με τον Ερντογάν είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μετά το πέρας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.Την Δευτέρα  ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέστη στην ορκωμοσία του Ερντογάν ως νέου προέδρου της Τουρκίας κατ’ επιλογή, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Μάλιστα, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους στο θέμα των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη το οποίο θα φέρει και στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και κατά τη συνάντησή του με τον  Ερντογάν, στην οποία και θα φανούν οι διαθέσεις του Τούρκου προέδρου. Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης πάντως, εκτιμούν ότι ο «σουλτάνοτς» θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το θέμα ως «μοχλό εκβιασμού». Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις για ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος σε αυτή τη φάση να εμφανιστεί πιο σκληρός, αφού έχουν αποτύχει οι προηγούμενες απόπειρες για λύσεις συμβιβασμού  στα εκκρεμή ζητήματα.

Προπομπός, της στάσης του, ήταν τα μηνύματα που έστειλε , κατά την παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αναίτια και χωρίς κατηγορία κράτηση των δύο στρατιωτικών. Συν τοις άλλοις,  δεν άφησε ασχολίαστη την παρουσία πολιτικών στην ορκωμοσία Ερντογάν στην Άγκυρα λέγοντας ότι δεν συμβάλλει πουθενά η παρουσίας τους, καθώς και ότι η χώρα δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή.

Το πρόγραμμα των εργασιών στις Βρυξέλλες:

Τετάρτη 11 Ιουλίου

  • 14.30 (τοπική ώρα) Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.
  • 19.30 Δείπνο εργασίας

Πέμπτη 12 Ιουλίου

  • 08.45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.
  • 10.30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν
  • 14.30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σχόλια από Νέα Δημοκρατία

Μόλις έγινε γνωστή η επιβεβαίωση του τετ α τετ που θα έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, η ΝΔ εξέδωσε μια ειρωνική ανακοίνωση:

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;» διερωτάται η ΝΔ και καταλήγει: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κ. Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής».

«Η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στη ΝΔ.

«Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο», τονίζει.