Ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή”, ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απάντησε:  “Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης”.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

“Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και στο παρελθόν έχουμε δει περιόδους με μεγάλη ένταση στη ρητορική. “Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι είμαστε “μακριά από αυτά” όπως και μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και είπε πως χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους.

Αποτελεί, είπε, και πρόκληση στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ καθώς δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας”.

Οι επιστολές στον ΟΗΕ από την Αθήνα

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τσαβούσογλου: Να μη συνεχίσει η Ελλάδα τις παραβιάσεις…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε σήμερα πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συζητήσει και να αμφισβητήσει την κυριαρχία αυτών των νησιών, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.