Με μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών η Ελλάδα “σφραγίζει” με εξοπλισμό και προσωπικό τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ παράλληλα κινητοποιεί μονάδες του Δ΄Σώματος Στρατού, που θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η ενίσχυση των δυνάμεων σε συνδυασμό με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να επιστρέφονται στην Τουρκία και σε χώρες προέλευσης όλοι οι μετανάστες χωρίς διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 30 μέρες δίνει το μήνυμα ότι τα ελληνικά σύνορα γίνονται απροσπέλαστα και ικανοποιείται έτσι η κοινή γνώμη, που τόσα χρόνια ζούσε με την ουτοπική αντίληψη των ανοιχτών συνόρων, της επίδειξης πνεύματος αλληλεγγύης με διεθνιστικές φανφάρες και εν τέλει του “ξέφραγου αμπελιού”.

Ταυτόχρονα με επείγουσες κινήσεις της κυβέρνησης “ξύπνησε” και ένα μέρος της Ευρώπης  με αποτέλεσμα να έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επισκεφθεί αύριο, Τρίτη, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την συνοριακή γραμμή στον Έβρο, ενώ την Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτως και το Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε.

Τα μέτρα στρέφονται και προς την φροντίδα των αστυνομικών και άλλων ειδικών δυνάμεων, που μεταφέρονται στον Έβρο με την διάθεση ενός μεγάλου πλοίου (Σούπερ Φάστ), που καταπλέει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαμονή του προσωπικού σε ανθρώπινες συνθήκες.

Τα μέτρα από το ΚΥΣΕΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ δήλωσε:

“Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής”.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως “τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση”.

Και συνέχισε: “Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της”.

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον Σαρλ Μισέλ στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με αναρτήσεις του στο Twitter ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού, σε ανεπίσημη μετάφραση, είναι οι εξής:

1. “Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη”

2. “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω”.

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη”.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από Έβρο μέχρι Καστελόριζο

Την διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά  από τον Έβρο μέχρι τα Δωδεκάνησα ανακοίνωσαν το Δ’ Σώμα Στρατού και η ΑΣΔΕΝ για σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το Δ’ Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει, σήμερα άσκηση με εκπαιδευτικές βολές, με πραγματικά πυρά σε όλα τα συνοριακά φυλάκια της πρώτης γραμμής, στον Έβρο.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή του Έβρου όλο το 24ωρο.

Η ανακοίνωση του Δ’ Σώματος Στρατού για την άσκηση στον Έβρο

«Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .

β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.

γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.

δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.

ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου  Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Από τη Στρατιωτική Υπηρεσία».

Άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο

Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) ανακοινώνει ότι από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη.

Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές όπως θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις.