Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι δύο αντιπροσωπείες ξεκίνησαν τις διερευνητικές επαφές στις 10:30 το πρωί.

Ως είθισται, οι δύο αντιπροσωπείες θα ενημερώσουν τις ηγεσίες τους για τα διαμειφθέντα.

Ο επόμενος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη σε ημερομηνία, που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

Για το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά. Πολιτικοί σχολιαστές όμως επιμένουν ότι η Τουρκία προσήλθε στις συνομιλίες ενόψει της συνόδου κορυφής, των ηγετών της Ε.Ε. , όπου όλα θα συζητηθούν για την συμπεριφορά της Άγκυρας προκειμένου να ανανεωθεί η προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο τραπέζι παραμένει βέβαια και το θέμα των κυρώσεων, το οποίο η Άγκυρα προσπαθεί να αποφύγει, “όπως ο διάβολος το λιβάνι”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι σχολιαστές.

Ν. Δένδιας: “Θα μπορούσα να συναντηθώ με τον φίλο Τσαβούσογλου”

Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στην Αθήνα.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που διεξάγονταν σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσέρχεται καλή τη πίστει.

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε.

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη στην Αθήνα, ενώ προσέθεσε:

«Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

Ιστορικοί οι δεσμοί της Ελλάδας με τον παλαιστινιακό λαό

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα διατηρεί στενούς ιστορικούς δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό, καθώς είναι μια Δυτική χώρα που συμπαραστάθηκε έμπρακτα σε στιγμή που δεν τύγχανε της διεθνούς αναγνώρισης και υποστήριξης που σήμερα έχει.

«Η στάση της Ελλάδας ήταν πάντα μια στάση αρχών και όχι μια στάση καιροσκοπισμού ή αναμονής ανταλλαγμάτων», σημείωσε.

Η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεων με την Παλαιστίνη, επισήμανε ο κ. Δένδιας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Διμερώς προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση των επαφών και στη συνάντηση μεταξύ των Γενικών Γραμματιών των δύο υπουργείων στις 12 Απριλίου. Επίσης, σχεδιάζεται η επιμόρφωση νέων Ελλήνων και Παλαιστίνιων διπλωματών στη διπλωματική ακαδημία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη, εφόσον ζητηθεί, να προσφέρει στήριξη για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των προσεχών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Σε πολυμερές επίπεδο, τόνισε ο κ. Δένδιας, υπάρχει πάντα περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη συμμετοχή της Κύπρου, αλλά και στο πλαίσιο του φόρουμ για τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείο, EastMed Gas Forum.

«Θεωρούμε ότι η διεύρυνση του EastMed με νέα μέλη θα αποβεί ωφέλιμη για το σύνολο της περιοχής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.