Προχωρούν σιγά-σιγά οι διαδικασίες για την κατασκευή της “Γέφυρας Φιλίας” Ελλάδας και Τουρκίας, στη συνοριακή διάβαση Κήποι Έβρου-Ύψαλα, που μεταξύ άλλων θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την 1η και 2α Ιουνίου 2023, θα συνεδριάσει η Μεικτή Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ), στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή αυτής της δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στους Κήπους.

H ελληνική πλευρά μελετά τη γέφυρα μέσω της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού ύψους 1.602.957 ευρώ για την επιχορήγηση της Εγνατίας Οδού για τις μελέτες:

α) Του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Νομού Έβρου

β) Της γέφυρας Κήπων Συνοριακού Σταθμού Έβρου και

γ) Της κατασκευής Μεθοριακού Σταθμού Βουλγαρίας

Όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, η κατασκευή της γέφυρας θα βελτιώσει τις οδικές μεταφορές στους Κήπους του Έβρου, μία περιοχή που αποτελεί πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της δεύτερης  διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων –Υψάλων» είχε γίνει στην Ανδριανούπολη, στις 26 Ιουνίου 2013, όταν υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Τουρκικής  Αρχής Αυτοκινητοδρόμων, για την κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων –Υψάλων».

Γέφυρα τριών ανοιγμάτων με συνολικό μήκος 841 μέτρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγες μέρες αργότερα η Εγνατία Οδός, νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα χωροθετείται σε συνδυασμό με τον προβλεπόμενο νέο Συνοριακό Σταθμό Κήπων σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου. Αφορά σε καλωδιωτή «extradose» γέφυρα, τριών ανοιγμάτων με συνολικό μήκος 841 μέτρα, που θα ονομάζεται «Γέφυρα Φιλίας».

Επίσης βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Στους Κήπους του Έβρου υπάρχει ήδη γέφυρα (η γνωστή Γέφυρα Κήπων) μήκους 800 μέτρων που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία, στον ποταμό Έβρο. Γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού, ακριβώς πριν ξεκινήσει το Δέλτα του Έβρου και ουσιαστικά αποτελεί σημαντικότερο οδικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.