Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με την πρόθεσή της για διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές, ανατολικά της Κρήτης και ετοιμάζει σειρά ενεργειών, που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από σήμερα και τις προσεχείς ημέρες.

Η πρόθεση αυτή της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις τελευταίες προκλήσεις   στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τις ανιστόρητες και υβριστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των ακολούθων του, μετά τις φιέστες στην Αγία Σοφία, έχουν οδηγήσει την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να “κάτσει καλά”.

Επιδιώκει την πρόκληση θερμού κλίματος το καλοκαίρι, ίσως γιατί η ίδια δεν θα έχει τον αναμενόμενο τουρισμό, αλλά και γιατί ο Ερντογάν δεν έχει τίποτε άλλο να “πουλήσει” στους αυλικούς του και στους εθνικιστές της χώρας του.

Η νέα ένταση πυροδοτήθηκε μετά από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης στην οποία παρουσιάζονται επτά αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Δηλαδή, η τουρκική εταιρία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, “εντός της υφαλοκρηπίδας της”.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρία ζητεί να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, ισχυρίζεται ότι φτάνει εκεί η υφαλοκρηπίδα της και ζητεί να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτές τις έρευνες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, αφού το όλο σκηνικό είναι προφανώς στημένο για εσωτερική κατανάλωση και για διεθνείς εντυπώσεις.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός SKAI. ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.

Ερντογάν: Δικαίωμα κατάκτησης η Αγία Σοφία

Σε νέο ανιστόρητο  παραλήρημα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τις φιέστες στην Αγιά Σοφιά το βράδυ της Παρασκευής.

Σε ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου, ο Ερντογάν απάντησε στις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα εξέφρασε το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“O Mωάμεθ Β’ ο Πορθητής όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα της κατάκτησης της Πόλης, προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες.

Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.