Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προς Έλληνες βουλευτές σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για υπερπτήσεις και Κυπριακό. Ο κ. Ακάρ εκνευρίστηκε από τις παρεμβάσεις και αποχώρησε από την αίθουσα.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Όταν, ωστόσο, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυναν Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ αντέδρασε έντονα τη στιγμή που ένας από τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησε τη φράση «Συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».

Προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει

Μάλιστα, για να διακόψει τη διαδικασία, προτού προλάβει να θέσει τις ερωτήσεις του και ο τρίτος Έλληνας βουλευτής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Άμυνας, αλλά έμεινε στην αίθουσα για πολλή ώρα μετά τον καβγά. Πριν φύγει από το βήμα, ωστόσο, σχολίασε: «Πολλοί Έλληνες μιλάτε».

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε να θέτει τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών -κάτι που το χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα»- και όλης της γνωστής ρητορικής της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία.

Στη συνέχεια τού είπαν πως «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία χωρών από τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, από τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών».

Ο κ. Ακάρ, εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών. Τον ρώτησαν για το casus belli, λέγοντάς του πώς μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli, όταν υπάρχει αυτή η εχθρική συμπεριφορά. Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά.

Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλά για τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική ρητορική τροφοδοτεί τις εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Έλληνες βουλευτές να του απαντούν με τις θέσεις της Ελλάδας -και η κόντρα συνεχίστηκε, μέχρι ο Ακάρ να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Φαντασιώσεις Μπαχτσελί για ΑΟΖ

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ζητάει να κατοχυρωθούν στην Τουρκία ΑΟΖ σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας να κατοχυρωθούν στην Τουρκία γεωγραφικοί σχηματισμοί (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, «που δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν» και να επικυρωθεί αυτό στον ΟΗΕ.

«Πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας. Στο δεύτερο στάδιο στη θάλασσα των νησιών (Αιγαίο) τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν, να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικά μας», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος, τόνισε τα εξής: «Αυτό το νέο status να το επικυρώσουμε στον ΟΗΕ. Πρέπει αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς να τους δώσουμε στην αρμοδιότητα των περιφερειών μας που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Σε τρίτο στάδιο να κηρύξουμε συνεχόμενες ΝΑVTEX που περιλαμβάνουν τους γεωγραφικού σχηματισμούς που ανήκουν στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο Μπαχτσελί είχε εξαπολύσει επίθεση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα, εγκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της […]. Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», είπε ο Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, που συγκυβερνά με το κόμμα Ερντογάν, χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».