Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα (Σαββάτου) κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οικία του στα Χανιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Μέση Ανατολή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έρχεται στην Ελλάδα από την Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε μία περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ποια θέματα θα συζητηθούν στα Χανιά

Στη συνάντηση των κ.κ Μητσοτάκη και Μπλίνκεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο:

  • Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
  • Την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
  • Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
  • Την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται.

«Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες», σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Και τονίζουν πως δε μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Ενημέρωση για πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας

Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο κ. Μπλίνκεν ενδέχεται να προϊδεάσει τον κ. Μητσοτάκη για πιθανή συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία σχετικά με την παραχώρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F 16, σε συνδυασμό με το “παζάρι” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Προφανώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν ποια θα είναι σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση της Ελλάδας, παρότι η Αθήνα φέρεται να μην ενοχλείται για το θέμα των αεροσκαφών, που θα δοθούν στην Τουρκία.

Τα θέματα, που συζητά στην Τουρκία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό τη περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος στα ανοικτά μέτωπα της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν την Τουρκία να μην καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το σχετικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τα επόμενα βήματα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, η οποία επιστρέφει από τις διακοπές στις 16 Ιανουαρίου, και να λάβει την τελική υπογραφή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Άγκυρα θα επιθυμούσαν η αγορά των F-16 να κλείσει πριν από την όποια αμερικανική απόφαση για πώληση στην Ελλάδα F-35 5ης γενιάς, και οι πιέσεις που θα ασκήσουν εκτιμάται ότι θα είναι και προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν του επιχειρήματος περί ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.