Η Ολλανδία και άλλες χώρες του βορρά δεν συμφωνούν με την έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα, δήλωσε  ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα -μια συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, έριξε την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται ο Νότος, αλλά όχι ο Βορράς.

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά της έκδοσης ευρωομολόγων

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Τι είναι τα ευρωομόλογα

Ευρωομόλογα είναι ουσιαστικά τα ομόλογα τα οποία κατέχουν από κοινού όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ξεχωριστά σαν κράτη.

Ένα κράτος μπορεί να κατέχει ομόλογα ώστε να τα αγοράζουν άλλα κράτη και έτσι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά να δανείζεται (γιατί μετά θα πρέπει να τα αποπληρώσει στους αγοραστές των ομολόγων του).

Το ευρωομόλογο τώρα, εκδίδεται όχι από ένα κράτος αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από κοινού από όλα τα κράτη μέλη της), με αποτέλεσμα όταν κάποιος το αγοράζει, να “εισέρχεται” χρήμα σε όλα τα κράτη μέλη και έπειτα να αποπληρώνεται πάλι από όλα τα κράτη μέλη, σαν μία “γροθιά”

Η χρήση των υπερκερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη».

Ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’ αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα επιτευχθεί σύντομα.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, ούτως ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να ανοίξουν όλοι οι δυνατοί διάδρομοι για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της μαζικής εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην αποθάρρυνση του Ισραήλ να κάνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, κάτι το οποίο θα ήταν «ανθρωπιστικός όλεθρος».