Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιούνται σήμερα στις 11:00, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συγκαλείται  στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η επιλογή της νέας ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, καθώς αναμένεται να αποστρατευθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπήρχε σειρά συνεννοήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές των προσώπων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές σήμερα θα περιοριστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα επεκταθούν στην ΕΛ.Α.Σ., καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χρειάζεται λίγο χρόνο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Φαβορί για τη θέση του ΓΕΕΘΑ, με μια βαθιά βουτιά στην επετηρίδα, είναι ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης.

Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο κ. Χούπης είναι απόφοιτος της τάξης του ’87, ενώ νυν αρχηγοί είναι 3 και 4 χρόνια μεγαλύτεροι.

Ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης (στη φωτό ως υποστράτηγος).

Η επιβεβαίωση της επιλογής του κ. Χούπη θα επιφέρει δύο αποστρατείες: του Αρχηγού του ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος ακούστηκε έντονα ως αρχαιότερος των αρχηγών για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και του Α/ΓΕΣ Άγγελου Χουδελούδη, ο οποίος είναι αρχαιότερος του κ. Χούπη.

Και, εφόσον υπάρχει η προοπτική αλλαγής 2 εκ των 3 αρχηγών, τότε πολύ πιθανό είναι να ακολουθήσει και ο Α/ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, οι κ. Χουδελούδης και Δρυμούσης θα έχουν υπηρετήσει έναν χρόνο στα πόστα τους.

Για τη θέση του νέου Α/ΓΕΝ ακούγεται έντονα το όνομα του Αρχηγού Στόλου Δημήτρη Κατάρα, ενώ για τη θέση του Α/ΓΕΣ αυτό του Γιώργου Κωστίδη, αξιωματικού με σημαντικές περγαμηνές από πανεπιστήμια του εξωτερικού που αυτή την περίοδο είναι επικεφαλής της ΑΣΔΥΣ.

Για τη θέση του Α/ΓΕΑ ακούγεται έντονα το όνομα του Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, προφανώς, δεν θα περιοριστούν στις θέσεις των Αρχηγών, καθώς ακολουθούν αρκετές καραμπόλες λόγω της προώθησης αξιωματικών σε θέσεις ανωτάτων από νευραλγικές θέσεις. Ευρύτερα, πάντως, το πνεύμα των αλλαγών που θα γίνουν περιγράφονται με κεντρικό γνώμονα τη λέξη «ανανέωση».