Συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη μέρα το τουρκικό παραλήρημα, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους και να κλιμακώνει ανησυχητικά την ένταση με την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου βρέθηκε και το ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να εξαπολύει ευθείες βολές προς τη βορειοατλαντική συμμαχία αλλά και προκλητικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί που δημιουργούν προβλήματα με τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο σε κάθε ευκαιρία είναι μόνο πιόνια και αυτοί που βρίσκονται πίσω τους είναι που δίνουν τον πραγματικό αγώνα. Είμαστε η τρομακτική μάστιγα των εχθρών μας στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

«Ξέρουμε πολύ καλά πού μετέφερε τις δυνάμεις του το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μας στήριξε όταν δεχόμασταν απειλές κατά της χώρας μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν μαριονέτες μέσω των οποίων κάποιοι επιλέγουν να δείχνουν την εχθρότητά τους προς τη χώρα και το έθνος της Τουρκίας.

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα προκλήσεων 

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρεται σε υψηλούς τόνους εναντίον της χώρας μας.
Το βράδυ της Τρίτης, σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την προπαγάνδα περί «κλειδώματος» τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300, λέγοντας ότι πρόκειται για «εχθρική ενέργεια» και ότι πρόκειται για «πρόκληση για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους».
«Είμαστε περίεργοι για την απάντηση των ΗΠΑ σε αυτή την παρενόχληση. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το ”κλείδωμα” έγινε σε αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300. Είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχουν αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όχι εμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμη”
Κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική του χθες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμη, ούτε συνομιλητής μας».
Τη Δευτέρα, όμως, είχε προηγηθεί ακόμα μία επίθεση, με τον Τούρκο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τους Έλληνες «άπιστους», που μας έριξαν στη θάλασσα, αλλά και ότι ο λαός μας ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων.
«Μετά τη μεγάλη επίθεση, αυτό το γεμάτη πίστη έθνος έριξε από τη Σμύρνη τους άπιστους στη θάλασσα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι «ποταποί», κι αυτό φάνηκε από το «κάψιμο και την καταστροφή των πόλεων, όπως υποχωρούσαν».
Στο σημείο αυτό ο Ερντογάν υπογράμμισε: «Έτσι είναι και σήμερα».
Πρόκληση με την υπογραφή του ΝΑΤΟ
Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε η Ελλάδα μετά την ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.
Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων».

Η ανάρτηση του στρατηγείου της Σμύρνης για το 1922

Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη συγχαίρει την Τουρκία για την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου, που ουσιαστικά τιμάται -από τη γείτονα- η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922 στη Μικρά Ασία.
Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ (LANDCMD), που εδρεύει μόνιμα στη Σμύρνη, σχολίασε προκλητικά:
«Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης.
Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού, για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η LANDCMD, συγχαίρει επί της ουσίας την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας, ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.
Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν με έντονους τίτλους, τη ΝΑΤΟϊκή ανάρτηση, για την επέτειο που γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς στην χώρα, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή ενόχλησε την Ελλάδα.