Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές ενώ στις το απόγευμα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.Στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street).

Το αναλυτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

-Στις 12.00 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές.

-Στις 19.15 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace.

-Στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.

Ο Ν. Δένδιας στις Βρυξέλλες

Με τον νέο υψηλό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

Τι θα συζητήσουν οι Τράμπ και Μητσοτάκης

Η προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδας-ΗΠΑ για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Αμερικανικής Προεδρίας, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου και «θα γιορτάσει τους ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία, τον πολιτισμό και την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ενός σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθης επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ