Την εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ με δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων.

Σε ανακοίνωση της Συμμαχίας αναφέρεται ότι ο μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, και σκοπός του είναι η μείωση του ρίσκου ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνεται, εγκαθίσταται μία απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων των δύο χωρών, με στόχο τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο κρίσιμων συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.