Νέο τρόπο αντίδρασης μετά την μερική υποχώρηση από την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου επιχειρεί η Τουρκία ανακοινώνοντας άλλη μία NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων  στον «κόλπο του Ξηρού» δίπλα στη χερσόνησο της Καλλίπολης, στα χωρικά της ύδατα, από σήμερα Δευτέρα μέχρι και τις 29 Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο, αφού παρά την αποχώρηση ενός μέρους του στόλου της και την επιστροφή του στη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, συνεχίζει να διατηρεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελοριζο μία σημαντική δύναμη σκαφών επιφανείας -περίπου 15 πλοία- η οποία αποτελείται από φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλακάτους.
Ένα άλλο μέρος των σκαφών κατευθύνθηκε προς βορρά για να λάβει μέρος στις ασκήσεις της περιοχής του κόλπου Ξηρού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι εμφανίζονται να έχουν στείλει πλησίον της θαλάσσιας περιοχής, όπου με παράνομη NAVTEX έχουν δεσμεύσει τμήματά της για την διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δύο φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και ένα υποβρύχιο. Τα εν λόγο σκάφη, προς το παρόν  τουλάχιστον, φαίνεται να κινούνται εντός της τουρκικής ΑΟΖ, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση με την περιοχής που έχει δεσμευθεί από την Άγκυρα. Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό κομμάτι που ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί και παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, δεδομένου πως πέραν της, έστω και μειωμένης, κινητικότητας που εξακολουθεί και παρατηρείται στο τουρκικό Π.Ν, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου η σχετική NAVTEX, ενώ και το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας με άγνωστες τις προθέσεις των Τούρκων ιθυνόντων.

Νέα NAVTEX στο Βόρειο Αιγαίο

Την ίδια ώρα σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στο Βόρειο Αιγαίο, με αφορμή την έκδοση μίας νέας NAVTEX της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, με βάση την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού, μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα δίπλα στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα Δευτέρα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε χωρικά τουρκικά, αλλά και διεθνή ύδατα.