Κίνηση προθέσεων για συνεργασία στον τουριστικό τομέα με κοινή διαφημιστική εκστρατεία για το Αιγαίο έκανε η Τουρκία με τηλεφώνημα του υπουργού Τουρισμού προς τον Έλληνα ομόλογό του Χάρη Θεοχάρη.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέρριψε την τουρκική πρόταση τουλάχιστον ως προς το σκέλος της κοινής διαφημιστικής καμπάνιας, αφήνοντας περιθώρια για επισκέψεις τουριστών από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου προς τα Μικρασιατικά παράλια, κάτι, που συμβαίνει επί δεκαετίες.
Η κίνηση της Τουρκίας σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες της Άγκυρας αποδίδεται και στο γεγονός ότι η χώρα έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι δεν έχει πληγεί σημαντικά και εμφανίζεται ως ασφαλής. Έτσι επιδιώκει να προσελκύσει τουρίστες και από την Ελλάδα, που φαίνεται ως πιο ελκυστικός προορισμός για τους Ευρωπαίους.
Πάντως η επιθυμία της Τουρκίας ίσως ερμηνευτεί και ως διάθεση για ένα καλοκαίρι ηρεμίας στο Αιγαίο, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάνει τώρα την κίνηση για τον τουρισμό, για να δείξει διεθνώς “καλή διάθεση”, ώστε σε περίπτωση μη απόδοσης της τουριστικής συνεργασίας να ισχυριστεί ότι έχει την ευθύνη η Ελλάδα και άρα να συνεχίσει τις προκλήσεις.
Η γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου
Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, αναφέρεται πως η Τουρκία ετοιμάζεται για “τουριστική επανεκκίνηση”, έχοντας εισέλθει σε μία διαδικασία ομαλοποίησης, μετά την “ταχύτατη βελτίωση” στην εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ισχυρίζεται και την “αύξηση της συχνότητας” των επαφών με χώρες απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες.
Όπως αναφέρεται, μετά την εφαρμογή της «Πιστοποίησης του Υγιούς Τουρισμού», το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απέστειλε “επιστολή προθέσεων” μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 70 χώρες απ’ όπου προήλθαν οι περισσότεροι επισκέπτες στην Τουρκία, κατά τα προηγούμενα έτη, όπως και ότι ο Τούρκος Υπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο πλαίσιο των επαφών του.
Στην συνομιλία, τονίστηκε ότι το Αιγαίο μπορεί να προβληθεί ως ένας “ασφαλής προορισμός”, καθώς στο εγγύς μέλλον αλλά και μεσοπρόθεσμα, δεν θα προτιμώνται προορισμοί σε μεγάλες αποστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους τουρίστες.
Επισημάνθηκε δε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και στις δύο χώρες “μειώθηκε ραγδαία” και πως τον Ιούνιο θα μπορούσαν να ανοίξουν τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Τέλος, οι δύο Υπουργοί υποστήριξαν, ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια “κοινή διαφημιστική εκστρατεία” για το Αιγαίο.