Την πρόκληση έντασης με ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου στον Έβρο επιδιώκουν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, που παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα με το στήσιμο καταυλισμών για μετανάστες – πρόσφυγες και την ανάπτυξη1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη σε συνδυασμό με την νέα ένταση, που πυροδότησαν τις πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή οι Τούρκοι, χρησιμοποιώντας τους μετανάστες, δίνει το στίγμα των τουρκικών προθέσεων.

Το εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, λέγοντας ότι οι 1000 άνδρες θα αναπτυχθούν στο ποτάμι του ΄βρου για να αποτρέπουν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι Έλληνες αστυνομικοί εμποδίζουν μετανάστες να μπαίνουν στην Ελλάδα και τους στέλνουν πίσω, τότε οι Τούρκοι των ειδικών δυνάμεων θα τους ξαναστέλνουν πίσω, κάτι που πιθανόν να φέρει εμπλοκές με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Συνεπώς φαίνεται ότι επιδιώκεται μια ακραία πρόκληση ή και προβοκάτσια από τουρκικής πλευράς και ότι οι 1000 άνδρες των ειδικων δυνάμεων δεν στέλνονται στον Έβρο για να επιτηρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Υπό την έννοια αυτή οι ελληνικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να αποφύγουν τυχόν επεισόδια, που θα σκηνοθετήσουν τα υποχείρια του Τούρκου “σουλτάνου” στην περιοχή.

 Ακραία ψεύδη από τον Σουλεϊμάν Σοϊλού

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη 5/3 την περιοχή, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στα σύνορα 1.000 των ειδικών δυνάμεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, αμέσως μετά την πτήση πάνω από τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου δήλωσε:

«Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, εμείς πλέον δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει, πέρασε. Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος. Υπήρξε η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας. Εμείς την εφαρμόσαμε. Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137 χιλιάδες λαθραίους μετανάστες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες ανθρώπους πίσω στις χώρες τους. Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978. Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό. Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολής. Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν 4.900 άτομα. Λένε ψέματα για τις τουρκικές Αρχές. Συνεννοηθήκαμε με τις Ένοπλες δυνάμεις και στέλνουμε σε ολόκληρο τον ποταμό Έβρο 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, για να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις (Push back). Μόνο από την Αδριανούπολη πέρασαν 139.070 άτομα».

Θα προσφύγουν με θράσος σε διεθνή δικαστήρια

Την ώρα που οι Τούρκοι αστυνομικοί ρίχνουν δακρυγόνα στην ΕΛΑΣ και τον στρατό στον Έβρο, την ώρα που σήμερα δημοσιεύτηκε βίντεο που δείχνει Τούρκο να απειλεί με όπλο μετανάστες μέσα σε λεωφορείο για να πάνε στα σύνορα, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοιλού, απειλεί ότι θα σύρει την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Ομπσκιούρ, ο Σοιλού ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η Τουρκία θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς κατά της Ελλάδας για τον τρόπο που χειρίζεται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα καταγγείλουμε την Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους δύο νεκρούς από ελληνικά πυρά. Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας θα κάνει διπλωματική καμπάνια με αυτό το θέμα» ανέφερε ο Σοιλού.