Με μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης και με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός και την Ακρόπολη και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, ξεκίνησε με χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ακολούθως απηύθυνε ομιλία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαίου 1949.
Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη.
Τελευταία προσφυγή στο Συμβούλιο ήταν αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη για το θέμα της Αγίας Σοφίας προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε επίσημη απάντηση. Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί, που τονίζουν ότι ο εν λόγω οργανισμός έχει εξελιχθεί σε έναν φορέα εκδηλώσεων, ομιλιών και συνεστιάσεων χωρίς ουσιαστική παρέμβαση στα σοβαρά προβλήματα της Ευρώπης και των πολιτών της.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη
Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησε πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις «απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο, οικονομική, προσφυγική, πολιτικών αξιών και την τεράστια υγιειονομική», προέταξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη.
«Χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «όχι μόνο με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πράγματι αποτελεί την οικονομική και πολιτική ασπίδα 27 κρατών-μελών, αλλά της Ευρώπης ως χώρου διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξιών, ως φάρου διακρατικής συνεργασίας και συσπείρωσης των λαών απέναντι στις κοινές προσκλήσεις».
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το ευρωπαϊκό αυτό πνεύμα δεν υπάρχει θεσμός που να το ενσωματώνει καλύτερα και πληρέστερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο. Ένας τόπος συνάντησης και διαλόγου 47 κρατών, που μοιράζονται τον κοινό ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και συντάσσονται πίσω από κοινές αρχές που στηρίζουν τα δικαιώματα 850 εκατομμυρίων ανθρώπων» είπε ειδικότερα.
Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής
«Για τη χώρα μας, που δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια και κρατήθηκε όρθια, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή της ένταξη, η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός.
Όπως υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, «η χώρα μας έχει την ευκαιρία να αναδείξει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και πρόοδο και να συμβάλει, ειδικά τώρα, στη σφυρηλάτηση της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας και την έξοδο από μια ακόμα κρίση», ενώ υποστήριξε ότι «η απάντηση της Ευρώπης στις δυσκολίες του καιρού μας δεν πρέπει να είναι μόνον οικονομική ή διαχειριστική. Προϋποθέτει και την επιστροφή μας στα θεμελιώδη που οραματίζονταν οι πατέρες της, όπως ο Jean Monnet: οι βασικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, αυτές που ανοίγουν τον δρόμο και διευρύνουν τους ορίζοντές μας πρέπει να είναι κατεξοχήν πολιτικές».
Αναφερόμενη στον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εποχή της πανδημίας και στις νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, επισήμανε ότι η πανδημία αναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες του Συμβουλίου, όπως και τις θεματικές της Ελληνικής Προεδρίας. «Ως κεντρικό της θέμα έχει επιλεγεί «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Ένα θέμα που, «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, συμβαδίζει πλήρως με τις αξίες και την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι «η πανδημία έρχεται να οξύνει τις αντιθέσεις» και υπενθύμισε ότι ανά την Ευρώπη εντείνεται η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και την ευημερία των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε ότι «η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής είναι η βάση του Κοινωνικού μας Συμβολαίου, η θεμελιώδης συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους πολίτες, στην οποία στηρίζεται ο πολιτικός και κοινωνικός μας βίος. Ο ιός μας υπενθύμισε την αξία και την καθολικότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Το Κράτος επέστρεψε στη συνείδηση όλων μας ως η πιο ισχυρή εγγύηση της ελευθερίας και της ζωής μας».
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τόνισε ότι δοκιμάστηκαν σκληρά στην πανδημία και σημείωσε ότι ο Covid-19 έκανε φανερή την ανάγκη του διεθνούς και υπερεθνικού συντονισμού για τη διαχείριση της κρίσης.
Διασφάλιση υλικής αυτονομίας των πολιτών
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα σημείωσε ότι «το νέο πακέτο χρηματοδότησης δεν είναι μόνο μια ένεση ρευστότητας, αλλά αλληλεγγύης και αισιοδοξίας για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Μια κίνηση που διαψεύδει όσους έσπευσαν να προεξοφλήσουν, ακόμη μια φορά, την κατάρρευση της Ευρώπης και να υποτιμήσουν την ισχύ της και τη δυναμική των ευρωπαϊκών μας δεσμών».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι «την επόμενη μέρα προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υλικής αυτονομίας των πολιτών και η άμβλυνση των ανισοτήτων. Η δική μας θεραπεία, η πολιτική θεραπεία στις επιπτώσεις της πανδημίας, πρέπει να είναι η αναζωογόνηση του πνεύμονα της δημοκρατίας μας, η διαφύλαξη της κοινωνικής κινητικότητας των ευρωπαίων πολιτών. Ιδίως των νέων, που βλέπουν τις προοπτικές της ζωής τους να συρρικνώνονται ή να ματαιώνονται εξαιτίας της ανεργίας και της χαμηλής ανάπτυξης. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη μια μακρόχρονη ύφεση».
Επισήμανε, ακόμη, ότι οι κύριοι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας φέρουν έντονα αυτό το δημοκρατικό πρόσημο, καθώς έχουν σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα και σηματοδοτούν την ισχυρή πολιτική βούληση για τη στήριξη και την ώθηση στις νέες γενιές, αυτές που θα κυοφορήσουν το ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Καταπολέμηση των διακρίσεων
Επιπροσθέτως, ανέφερε, ότι υπάρχουν επίσης γύρω μας οι κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας, αυτοί που υφίστανται το μεγαλύτερο κόστος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας τους, φυσικής και επαγγελματικής, εν τέλει κοινωνικής και πρόσθεσε ότι «σε κομβικό στόχο της Ελληνικής Προεδρίας αναδεικνύεται η καταπολέμηση των διακρίσεων: του δημόσιου ή ιδιωτικού λόγου που εκτρέπεται, άμεσα ή έμμεσα, σε ρατσιστικό, της ενδοοικογενειακής βίας που επιτείνεται σε συνθήκες περιορισμού, του στιγματισμού, με πρόσχημα την πανδημία, των μειονοτήτων».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η ίση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μια κοινωνία ήδη ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση, συνιστούν το κρίσιμο δίκτυ ασφαλείας για τους πολλούς και εγγυώνται την κοινωνική μας συνοχή.
Όπως είπε «πρόκειται εξάλλου για ζητήματα ευρωπαϊκά, πρώτης γραμμής. Για τον λόγο αυτό στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ανάδειξη της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Καθώς η κρίση εξελίσσεται, οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, είναι δυσοίωνες: η παγκόσμια ανεργία θα ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνη της κρίσης του 2008».
Ακολούθως, επισήμανε ότι «ο κόσμος μας μετά τον Covid-19 δεν μπορεί να είναι ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, του χάσματος ανάμεσα στους ψηφιακά καλλιεργημένους και τους ηλεκτρονικά αναλφάβητους. Αντιθέτως, η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει συμπεριληπτικά και ενοποιητικά, να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και να τις συνθέσει».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πρόκληση για την Ευρώπη και την ελληνική προεδρία είναι και θεσμική, υπενθυμίζοντας ότι «Η ανεξαρτησία των θεσμών και ειδικότερα της δικαιοσύνης βρίσκεται στην καρδιά του κράτους δικαίου και στις υψηλές προτεραιότητες του ελληνικού εξαμήνου. Η Ευρώπη είναι, πρώτα απ ́ όλα, μια ένωση δικαίου, με δικαιοσύνη αποτελεσματική και αμερόληπτη. Η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία δεν νοούνται χωρίς το Κράτος Δικαίου, τα ανεξάρτητα δικαστήρια και τα θεσμικά αντίβαρα που εγγυώνται την προστασία των μειονοτήτων και αποτρέπουν την τυραννία της πλειοψηφίας».
Για το θέμα της Αγίας Σοφίας από Ντόρα Μπακογιάννη
Επιστολή στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, απέστειλε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας την γνωμοδότηση του αρμόδιου νομικού οργάνου του Συμβουλίου (Venice Commission) σχετικά με την μονομερή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Η πρώην υπουργός υπενθύμισε τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων στο πλαίσιο της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων και υπογράμμισε τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προστασία πέραν της δημοκρατίας και των πολιτισμικών και πολιτιστικών αγαθών.
Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε την αξία του μνημείου για την χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως, και τις αρχές του σεβασμού και ελευθερίας που αυτό συμβολίζει για όλες τις θρησκείες και πολιτισμούς και σημείωσε τη μη νομιμότητα του εγχειρήματος της Τουρκίας, δεδομένης της αναγνώρισης και προστασίας της Αγιάς Σοφιάς, από διεθνείς συμβάσεις, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.