Η πιθανότητα να ακολουθήσει την τελευταία συνήθειά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου με την παράδοση δώρων, είναι μεγάλη, όπως αναμένεται στο περιβάλλον του Μαξίμου.

Η νέα συνήθεια που έχει τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος είναι να μοιράζει αυτοκίνητα σε αρχηγούς κρατών. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην Αθήνα, αφού οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν εξομαλυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Έτσι  η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου και έπειτα από επτά χρόνια από την τελευταία του παρουσία στην πρωτεύουσα, μπορεί να συνοδεύεται από εκπλήξεις.

Ακολουθούμενος από υπουργούς, υφυπουργούς και διπλωμάτες, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας.

Δίνει δώρο ένα αυτοκίνητο Togg TX10

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να διανύουν καλή περίοδο, ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει ευχηθεί και επίσημα αυτή η συνάντηση να σημάνει μια νέα εποχή για της δύο χώρες, θα μπορούσε να κάνει ακόμη και την έκπληξη και να καταφύγει στην αγαπημένη του συνήθεια τον τελευταίο καιρό αναφορικά με την εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων μεταξύ αρχηγών κρατών.

Τελευταίος αρχηγός κράτους που έλαβε δώρο ένα Togg TX10 ήταν ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην ασιατική χώρα.

Ο λόγος για την επιθετική καμπάνια που ακολουθεί η Τουρκία αναφορικά με την προώθηση της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της και συγκεκριμένα της μάρκας Togg, την οποία και θέλει να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις συναντήσεις τους με ξένους ηγέτες τους τελευταίους μήνες, προσφέρει ως δώρο ένα αμιγώς ηλεκτρικό Togg T10X, όπως και στους ηγέτες των χωρών που έχει φιλικές σχέσεις. Το μηδενικών εκπεμπόμενων ρύπων SUV, που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Τουρκία, έχει βρει ήδη θέση στο γκαράζ των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και του Καζακστάν.

Θα κάνει την εμφάνισή του και επί ευρωπαϊκού εδάφους

Από την επόμενη χρονιά το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Togg αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και επί ευρωπαϊκού εδάφους με την έναρξη των πωλήσεών του σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Togg T10X αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας και η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2017, με την συγχρηματοδότηση από έξι μεγάλες τουρκικές εταιρείες.

Το ενδεχόμενο να παραδώσει δώρα ο Ερντογάν είναι καλοδεχούμενο, αλλά στην Αθήνα δεν ξεχνούν και το σοφόν “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…”, που αποδίδεται σε προειδοποίηση του Λαοκόοντα προς τους Τρώες για τον Δούρειο Ίππο.