Μόνο αν φύγει άμεσα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα δεχτεί η Ελλάδα. – Υποκριτικές δηλώσεις Ερντογάν.
Σε διάλογο για αποκλιμάκωση της έντασης καλεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δέχθηκε την πρόταση και αναμένει να την αποδεχτεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο διάλογος θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο συμβούλων των δύο πλευρών με την πιθανότητα να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από την σύμβουλο του πρωθυπουργού ΕΛένη Σουρανή και η Τουρκία με τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Η πρόταση αναφέρεται σε διάλογο για το διάστημα 23 – 38 Αυγούστου στην Άγκυρα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την Αθήνα ωστόσο διαμηνύεται ότι θα μπορούσε να γίνει διάλογος μόνο εάν αποχωρήσει άμεσα το τουρκικό σκάφος από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να το αποδέχεται προς το παρόν η Άγκυρα, οπότε οι σχετικές δηλώσεις εκλαμβάνονται ως υποκριτικές.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας, που συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα. Νωρίτερα στη Βιέννη σε συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική παραβατικότητα, καθώς και την εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Πομπέο-Δένδια.
Η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια στη Βιέννη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται: οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Αλληλεγγύη στα λόγια – Για κυρώσεις αργότερα…
Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.
Κατά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία
Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος σε συνέντευξή του στα Νέα στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 που είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι «αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να τερμαστιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μετάξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/pliris-allileggyi-stin-ellada-apo-to-symvoulio-eksoterikon-ypotheseon-tis-ee
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
Ακόμη μέσα στην υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.
Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.