Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε στις 20.30 απόψε, η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, που έγινε με ελληνική πρωτοβουλία καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός να καταστήσει σαφές πως η Αθήνα δεν θα ήθελε να ξαναδεί συνωστισμό προσφύγων στον φράχτη του Έβρου και υποκινούμενες μαζικές μετακινήσεις στα σύνορα της, χερσαία και θαλάσσια, και αφετέρου πως δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας οι μαζικές ροές προσφύγων.

Το τηλεφώνημα κράτησε μισή ώρα και στη διάρκειά του, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

– Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.