Με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συγκαλείται αύριο, (Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου και ώρα 13:30) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο υπουργός θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα μεγάλα διεθνή θέματα,  που επηρεάζουν και την Ελλάδα σε συνάρτηση και με την συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Δένδιας θα έχει πολλά να πει ύστερα και από τις επαφές του σε πολλές χώρες, όπως η τελευταία επίσκεψή του στην Μαδρίτη όπου επιβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Μετά την συνάντηση του υπουργού Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya), στη Μαδρίτη ο Έλληνας υπουργός δήλωσε:

«Διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ισπανίδα ομόλογό του, οι δύο χώρες να διευρύνουν το συντονισμό τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό.

Επίσης ο κ. Δένδιας, όπως έκανε γνωστό, ενημέρωσε την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Σεβασμός στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου

Μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και τήρησης των σχέσεων καλής γειτνίασης, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya), απαντώντας σε ερώτηση για τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης. «Κατά πρώτον, η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί τον μέγιστο σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου.

Αυτό είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Κατά δεύτερον, η Ισπανία ως μέλος της μεσογειακής οικογένειας επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτνίασης θα στηρίξει η ισπανική κυβέρνηση και αν δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά καλής γειτνίασης, δεν θα διστάσουμε να το πούμε σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν είναι καλοί γείτονες» διαμήνυσε συγκεκριμένα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα περί των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στη Μαδρίτη. (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)