
Στον ίδιο ρυθμό της προκλητικότητας και των νέων θρασύτατων εξαγγελιών για έρευνες ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Κρήτης παραμένει η Τουρκία, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, απορρίπτοντας κάθε κίνηση και παρέμβαση για αποχώρηση του σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αδιάλλακτος παραμένει ιδιαίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, για τον οποίο αναφέρεται ότι “δεν σηκώνει το τηλέφωνο” να μιλήσει ούτε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που προσφέρθηκε για διαμεσολάβηση, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο Ερντογάν θέλει να επιτύχει τον στόχο του με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή του ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας ότι δεν υπολογίζει τον κίνδυνο των συνεπειών. Πρόκειται για τακτική, την οποία ακολουθούσε την εποχή της κρίσης στα Ίμια και η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία αρνιόταν να μιλήσει αρχικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Για έρευνες σε νέες περιοχές
Η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες για επιχειρήσεις και θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή.
Ν. Δένδιας: Έκτακτο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.
Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τονίζει πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Επισημαίνει επιπροσθέτως ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει: «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.
Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το απολύτως σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πως δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας.
Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Συμβούλιο ‘Αμυνας υπό τον Ν. Παναγιωτόπουλο
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.