Άνοιξαν σήμερα, Κυριακή (12/2) στις 07:00 το πρωί οι κάλπες για την ψηφοφορία από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (10/2) ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης (ΔΗ.ΣΥ) και Ανδρέας Μαυρογιάννης (Ανεξάρτητος – ΑΚΕΛ), που αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής.

Tο βράδυ της Παρασκευής (10/2) το τελευταίο διακαναλικό debate μεταξύ των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Sigma, Ant1, Omega, Alpha και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η συζήτηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Omega, ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν έντονη.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν επίσης 35 εκλογικά κέντρα, σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες.

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Στις 22:00 τα αποτελέσματα

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00, με διάλειμμα μιας ώρας, 12:00-13:00. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00.

Λίγο μετά τις 22:00 προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

O νέος Πρόεδρος που θα προκύψει από τις κάλπες θα έχει μπροστά του κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού θα διαβουλευτεί με τα κόμματα που τον έχουν στηρίξει.

Η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη

Σε γραπτή παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η ενότητα, συνοχή και αξιοπιστία της παράταξης είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής.

Τα μηνύματα Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη

«Την Κυριακή, ας γίνει ο κάθε πολίτης η δύναμη ανανέωσης και προοπτικής για την Κύπρο. Την Κυριακή θα κερδίσουμε τις εκλογές, γιατί υπεράνω όλων είναι η πατρίδα μας, η Κύπρος μας», δηλώνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτής της Κυριακής θα κρίνει το αύριο της Κύπρου και των ανθρώπων της. Θα κρίνει ποια πορεία θα ακολουθήσει η Κύπρος. Θα κρίνει αν θα μείνουμε στάσιμοι ή αν θα προχωρήσουμε μπροστά», αναφέρει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ,Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στην πρώτη ψηφοφορία με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στην Κύπρο για την ανάδειξη νέου ΠτΔ, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι έλαβαν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32,04%
Α. Μαυρογιάννης: 29,59%
Α. Νεοφύτου: 26,11%