Α. Τσίπρας: Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν βασίζονται στον εθνικισμό.

Στήριξη προς Σερβία για ένταξη στην Ε.Ε. και προς Βουλγαρία – Ρουμανία για Σένγκεν.-

Άλλη μια τετραμερής σύνοδος Βαλκανικών χωρών πέρασε στην ιστορία χωρίς απτά αποτελέσματα σε επίπεδο υλοποίησης έργων, που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας συζήτησαν επί τρίωρο περίπου στο ξενοδοχείο HYAAT REGENSY Κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ την ίδια ώρα στην πόλη επικρατούσε αναστάτωση εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αργά το βράδυ οι επίσημοι προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μεταφέροντας αισιόδοξα μηνύματα για τις προοπτικές της συνεργασίας, ιδίως τον τομέα των μεταφορών, που ωστόσο δεν δείχνουν άμεσα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς τ’ονισε: «Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος. Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά πολλές φορές γίνονται κόντρα στο ρεύμα», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Με αυτά τα βήματα όμως μόνο, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν βασίζονται στον εθνικισμό, στη φοβικότητα και στην εσωστρέφεια ή στην αδράνεια, αλλά στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία».

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός τους.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν:

 • Τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων και, ειδικότερα, της Σερβίας, για την οποία σημειώνουν ότι έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι μια χώρα με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.
 • Τη στήριξη τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Οι τέσσερις ηγέτες συνομίλησαν για:

 • Την Σύνοδο “16+1”, της Κίνας με ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια.
 • Τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή – για πρώτη φορά – της Ελλάδας, στην οποία θα πάρει μέρος ο κ. Τσίπρας.
 • Την Αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τη Ρουμανική το πρώτο εξάμηνο του 2019 και τις προτεραιότητές τους, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Κυρίως οι τέσσερις ηγέτες συνομίλησαν για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών και των υποδομών.

Με τη στήριξη των αρμόδιων υπουργών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, συζήτησαν για τη δημιουργία ενός “δακτυλίου” συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών και για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο, όπως:

 1. Οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου.
 2. Τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και ο Κάθετος Διάδρομος.
 3. Τον ρόλο που θα αποκτήσουν όχι μόνο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για την περιοχή, καθώς και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
 4. Τις σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για εταιρείες των τεσσάρων χωρών που θα αναλάβουν την εκτέλεση έργων.

Μεταξύ των θετικών σημείων ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

 • Την υπογραφή της συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ.
 • Την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία και την εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων – μια ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή μας.
 • Την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πριν από ένα χρόνο ήταν κάτι το αδιανόητο, που θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος και δίνει νέα προοπτική για όλη την περιοχή.
 • Τις σημαντικές αποφάσεις για τις ενταξιακές πορείες Σερβίας-Μαυροβουνίου (η προοπτική ένταξης τους είναι το 2025), αλλά και ΠΓΔΜ (εφόσον υπάρχει θετική κατάληξη και κοινά αποδεκτό όνομα)-Αλβανίας.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τετραμερής Σύνοδος θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Σε αυτή θα συμμετέχουν, εκτός από τους τέσσερις ηγέτες, και οι υπουργοί Μεταφορών και Ψηφιακής Πολιτικής, όπως, επίσης, και οι αρμόδιοι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

A. Βούτσιτς: Πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία «για το μέλλον των χωρών μας».

Είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.

Β. Ντάντσιλα: Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Είπε απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι έχει όλη την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Μπ. Μπορίσοφ: Αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών

Την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς.

Σημείωσε κι εκείνος με τη σειρά του την αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής, σιδηρόδρομους και αυτοκινητόδρομους. “Σήμερα είχαμε πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά αερίου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.