Εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) τέθηκαν οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες για τα F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία. Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.

Ωστόσο, η ανάλογη τροπολογία για τα F-16 που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάπας έχει ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Τι προέβλεπαν οι τροπολογίες

Το κείμενο της Γερουσίας του νόμου περί Εθνικής Άμυνας για την Άδεια Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, αφαίρεσε και τις δύο τροπολογίες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κίνηση τις οποίες είχαν εισηγηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ και γερουσιαστή ΝιουΤζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν.

Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το προσχέδιο της NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Σχεδόν 900 προσθήκες στο νομοσχέδιο συζητούνται ακόμη.

Οι δύο ρήτρες που παρουσίασε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν ότι “τα F-16 ή τα κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας” και ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και βουλευτής του AKP στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και αρκετά μέλη της βουλής έχουν μια θετική προσέγγιση σχετικά με την αγορά F-16 από την Τουρκία και είπε:

“Η έγκριση του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για να προχωρήσει. Ήμασταν εκεί ως αντιπροσωπεία για τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Στην ανταλλαγή ιδεών που κάναμε, πολλά από τα θέματα που θέσαμε έγιναν δεκτά”, είπε, με τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για την “επιτυχημένη διπλωματία”.

“Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ότι εκτιμήθηκε η επιτυχία που πετύχαμε στο θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τα σιτηρά, καθώς και η εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας του Μοντρέ και το κλείσιμο των Στενών”, είπε και προσέθεσε: “Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση να τεθούν όροι που δεν θα δεχθούμε σε σχέση με την πώληση”, είπε”.

Τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με ψήφους 329-101 την εκδοχή του νομοσχεδίου το οποίο περιελάμβανε τροπολογίες για τον περιορισμό της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και την αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.