Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές., προσδοκώντας, όπως είπε, σε στενότερη συνεργασία.
Ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο X τόνισε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και στη συνεργασία σε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τον Ντόναλντ Τραμπ
Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό
«Η συγκυρία το θέλησε να βρισκόμαστε εδώ λίγες ώρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ» είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό.
«Να συγχαρώ τον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του, βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε ακόμα στενότερη συνεργασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις πρώτες του κουβέντες στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό.
Πως θα είναι η συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον ήταν στενή και στην πρώτη προεδρική θητεία του Ντ. Τραμπ, ότι η πρόσκληση που έλαβε να μιλήσει στο Κογκρέσο ήταν και από τους δημοκρατικούς και από τους ρεπουμπλικάνους και ότι η στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ως εταίρος στην ΕΕ είναι στάση αρχών.
«Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο αυτό θα αφορούσε την Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη.
Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό και τόνισε πως είναι συνειδητή επιλογή της Πολιτείας να διαμορφώσει μια διπλωματία που απλώνεται σε πολλά επίπεδα.
«Αυτό το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται είναι και η αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή ερχόμαστε τώρα να ενισχύσουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα την εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών η οποία αριθμεί πάνω από 50.000 χρήστες παγκοσμίως.