Η Τουρκία άρχισε πάλι τις προκλήσεις στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να τίθεται σε δοκιμασία η συμφωνία σχετικά με το κλίμα ηρεμίας, που ήθελαν οι δύο πλευρές με την συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκικές Navtex.

Επίσης, γνωστοποιούν πως έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται η νομική ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Χθες ο τουρκικός Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέπεμψε NAVTEX με την οποία υποστηρίζει ότι η περιοχή που δεσμεύεται νοτιοανατολικά της Καρπάθου στις 20 και 21 Φεβρουαρίου για την άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την επωνυμία «ΤΡΙΑΙΝΑ», ανήκει στην δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Εν συνεχεία, ακολούθησε δεύτερη NAVTEX, όπου η Τουρκία επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης σειράς ελληνικών νησιών.