Επανέφερε την πρόταση ο υπουργός Τσαβούσογλου στον Ν. Κοτζιά κατά τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου Σμύρνης, λέγοντας ότι υπάρχει επιθυμία για επίσκεψη του Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.-

 

Μέσα σε θερμό κλίμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τέλεσαν στη Σμύρνη τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιδιόκτητου κτιρίου Καπετανάκη και την επανεγκατάσταση σε αυτό, του γενικού προξενείου της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη», και μάλιστα «να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε.»

«Η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτιρίου», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς, «είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος». Επισήμανε με την ευκαιρία ότι «το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτίρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτίριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η πρεσβεία μας στο Βερολίνο», και ανακοίνωσε ότι θα μπει και ο θεμέλιος λίθος για την νέα πρεσβεία μας στην ‘Αγκυρα. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν στη Σμύρνη, την πρόξενο Αργυρώ Παπούλια και το προσωπικό του προξενείου για τις υπηρεσίες τους, τον πρέσβη μας στην ‘Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή, τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους στην τελετή, αλλά και το μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος για πρώτη φορά υποδέχθηκε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Αναφερόμενος στη Σμύρνη ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας», εξηγώντας ότι είναι για δεύτερη φορά τόπος συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του «με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

«Σήμερα», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες – ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα”.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Τουρκία: «Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο». «Η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες», ανέφερε.

Ειδικότερα για το προξενείο είπε ότι είναι «ένα προξενείο φιλίας, αγάπης ανάμεσα στους γείτονες», που επιβεβαιώνει και η παρουσία του κ. Τσαβούσογλου εδώ, και σε «αυτή τη μάχη που δίνουμε για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον».

Για σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης. Ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών προσδιορισμών, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών που συνδέονται και από 5.000 κοινές λέξεις. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε στη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες επισημαίνοντας ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων τους. «Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περιόδων τρικυμίας και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας το διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου», σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα πέρσι τον Δεκέμβριο του 2017 χαρακτηρίζοντάς την ως «το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», και πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. «Έχουμε αναγάγει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο το οποίο πραγματοποιείται μέσω των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Για φιλοξενία τρομοκρατών

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την βούληση να ενισχυθούν οι υπάρχοντες δεσμοί «με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα» όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην διαπιστωθείσα καθυστέρηση στην θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, αλλά και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα αρχίτερα, όπως και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στηρίζοντας σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου όμως αναφερόμενος στην φιλοξενία αφενός υπό την έννοια της ιδιαίτερης ευθύνης της χώρας του να προστατεύει το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία, αφετέρου «στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών όπου η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση», τόνισε, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικόπηματίες ή τρομοκράτες».

Άμεση ήταν και η απάντηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Τσαβούσογλου και την Τουρκία για τη φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας τόνισε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Και συμπλήρωσε: «Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου περπάτησαν στην παραλία της πόλης όπου έγιναν αποδέκτες ζεστής υποδοχής από απλούς πολίτες με τους οποίους συνομίλησαν, πριν από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον κ. Κοτζιά.

Όπως μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, κκατά τη διάρκεια των εγκαινίων του προξενείου, αλλά και κατά τις ομιλίες των υπουργών, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις, μέσα σε εκκωφαντικούς θορύβους, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως επίδειξη δύναμης, ενώ μερικοί από τουρκικής πλευράς ανέφεραν ότι με τον τρόπο αυτό ήθελαν να δώσουν έμφαση και επισημότητα στην εκδήλωση…