Μια εβδομάδα περίπου από την μετατροπή της ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί, άρχισε κάτι να κινείται στην Αθήνα και έγινε η πρώτη αντίδραση με διάβημα προς την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την απόφαση για την μετατροπή σε τζαμί της ιστορικής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, παντελώς αχρείαστη, ενώ η ελληνική διπλωματία ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα θα τεθεί και εκ του σύνεγγυς στην τουρκική ηγεσία τη Δευτέρα το απόγευμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ωστόσο η Ελλάδα κατέθεσε διάβημα προς την ΟΥΝΕΣΚΟ χθες Παρασκευή 10/5 από τον κ Γ. Κουμουτσάκ, τον αντιπρόσωπο της χώρας μας στον διεθνή αυτό οργανισμό με το σκεπτικό ότι η μετατροπή του βυζαντινού ναού απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας σε τζαμί παραβιάζει τον χαρακτήρα ενός μνημείου που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Ελλάδα, μέσω του εκπροσώπου της στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία των μνημείων, εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για πιθανές φθορές και αλλοίωση του ίδιου του μνημείου που μπορούν να προκύψουν από την αλλαγή της χρήσης του.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του EΡΤΝews, ο αρμόδιος αντιπρόσωπος της Oυνέσκο δεσμεύτηκε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει σε βάθος και με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα.