Η Ελλάδα θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από το σύνταγμα και τους νόμους περιφρουρώντας μέχρι κεραίας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεόραση του ALPHA.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει ένα πλοίο για σεισμικές ή άλλες έρευνες νότια της Κρήτης, εκεί που οριοθετεί την ΑΟΖ με την Λιβύη  ο κ. Δένδιας τόνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος είναι υποχρεωμένοι να πράξουν  τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα, δηλαδή να αντιδράσουν και να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά είπε ότι μια τέτοια τουρκική ενέργεια θα αποτελέσει “κόκκινη γραμμή” για την Ελλάδα, αν και , όπως τόνισε, δεν θεωρεί πιθανή μια ανάλογη κίνηση της Άγκυρας σε εφαρμογή της συμφωνίας, που υπέγραψαν ι πρόεδροι της Τουρκίας και της Λιβύης.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Δένδιας απάντησε ότι επιταχύνεται η διαδικασία για υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που θα οριοθετεί την μεταξύ των δύο χωρών ΑΟΖ, ενώ παράλληλα η Ελλάδα απευθύνεται σε διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταγγείλει την συμπεριφορά της Τουρκίας.