Με την κατηγορηματική θέση, που προκύπτει σαφώς από την συνθήκη της Λωζάννης απαντά η Αθήνα στους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

 

Αφορμή στάθηκαν αυτή τη φορά η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη χώρα μας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα «μειονοτήτων», βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και με περισσή θρασύτητα έκανε λόγο για «πιέσεις στους ομογενείς του», εννοώντας αυτούς της Θράκης, όπου μεταβαίνει με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν.

Αγνοώντας κάθε κανόνα φιλοξενίας και καλής διάθεσης απέναντι στην πόλη που βρέθηκε ο Τούρκος υφυπουργός περπάτησε στην Άνω Πόλη και κοντά στο κάστρο του Επταπυργίου, συνοδευόμενος από κουστωδία παραγόντων της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα.

Από την επίσκεψη και την σύσκεψη, που ακολούθησε  στο τουρκικό προξενείο υπό τον υφυπουργό Κιράν, ο οποίος ανήρτησε τις φωτό στο Twitter.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κιράν σε ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, τους θρησκευτικούς λειτουργούς».
Όπως αναφέρει «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

Μουσουλμανική μειονότητα με 120.000 Έλληνες πολίτες

Διπλωματικές πηγές απάντησαν στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες και ευημερεί.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Με εντολή του Ερντογάν για να αλλάξει τις εντυπώσεις

Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου, κατ’ εντολή Ερντογάν, πραγματοποιείται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, όπου η τουρκική πλευρά έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, για να λάβει ως απάντηση on camera τις πάγιες ελληνικές απαντήσεις για το θέμα.

«Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε» είχε τονίζει τότε από την Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, προκλήθηκε και απάντησε αποστομωτικά χωρίς να διασαλεύσει τα διπλωματικά όρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν θα βρεθεί στο Διδυμότειχο, προκειμένου να επισκεφθεί το τέμενος Βαγιαζήτ, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης.

Ακόμα, θα επισκεφτεί και το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί και εκεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί στο Διδυμότειχο και από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, μέσω των Κήπων.