Με γρίφους και μισόλογα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κρίσιμες εξελίξεις στο Σκοπιανό, καθώς από τη μια πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του των Σκοπίων τελείωσαν το έργο τους, κάτι που δείχνει ότι διαμόρφωσαν  το πλαίσιο της λύσης, ενώ από την άλλη κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι δεν πρέπει να βιάζονται όσοι μιλούν για συμφωνία.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει ο κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών»,  δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

“Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία”.

Νωρίτερα ο κ.Ντιμιτρόφ από την πλευρά του εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το Σκοπιανό βρίσκονται στο «τελικό στάδιο». Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσε ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση».

Σχετικά με την συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας η η ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνια παρέθεσε πρόγευμα στους 28 Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης και στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για λύση.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το Gorna, το Nova και το Severna όλα ώς πρώτο συνθετικό στη λέξη Μακεδονία.

Νωρίτερα η κα Μογκερίνι είχε κατ´δίαν συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ καθώς όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 28 Ιουνίου θα είναι καθοριστική για το αν θα πάρουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ