«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας.

Η θέση αυτή της Ελλάδας διατυπώνεται μετά την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου για συνέχιση των διερευνητικών επαφών και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης, που έγινε μαζί με ευχαριστίες για την βοήθεια της Ελλάδας προς τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

Η στάση αυτή της Ελλάδας είναι σταθερή και το ίδιο έχει πράξει η Αθήνα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.

«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», καταλήγουν οι πηγές.