Δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή στη λογική, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς  με υπεροψία “σουλτάνου” έχει θέσει σε εφαρμογή το όραμά του για την “Μεγάλη γαλάζια πατρίδα” προχωρώντας σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως η προσπάθεια για έρευνες νότια της Κρήτης.

Δεν ακούει κανέναν ο Ταγίπ Ερντογάν,  αφού σε αυτή τη φάση έχει δίπλα του τον άλλο διεθνή θορυβοποιό, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οπότε νομίζει ότι μπορεί να αλωνίζει στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ύστερα μάλιστα και από το μνημόνιο, που υπέγραψε με την Λιβύη.

Αμηχανία και ψυχρό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, σηματοδοτεί τις εξής πιθανότητες εξελίξεων:

1. Η Τουρκία προχωρά σε υλοποίηση της συμφωνίας με την Λιβύη, αφού περάσει το μνημόνιο από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και στέλνει πλοία για σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα αντιδράσει στέλνοντας ναυτική δύναμη στην περιοχή. Το τι θα ακολουθήσει δεν μπορεί να προβλεφθεί. Δεν αποκλείεται να υπάρξει διαμεσολάβηση της τελευταίας στι, ώστε η διαφορά να παραπεμφθεί σε διεθνές δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Ελλάδα, διότι η Τουρκία βάζει στο τραπέζι και άλλες διεκδικήσεις, όπως το γκριζάρισμα ζωνών και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

2. Οι σύμμαχοι της Ελλάδας και ιδιαίτερα η Γαλλία με την συνδρομή της Κομισιόν πείθουν την Τουρκία να απόσχει από συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι να υπάρξει μια διεθνής διευθέτηση του θέματος των ΑΟΖ με συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου κ.λ.π. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα επιδιώξει την είσπραξη μεριδίου από τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

3. Να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνίες με Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, κάτι που θα ανατρέπει επί της ουσίας τα τουρκικά σχέδια και την συμφωνία της με την Λιβύη. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει τρόπο αντίδρασης και θα έχει απέναντί της δύο ή και τρεις χώρες, αν επιχειρήσει δυναμική αναμέτρηση. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να έχει άμεση προοπτική, λόγω και των δυσκολιών στη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι έχουμε ήδη περάσει σε μια νέα και πιο δύσκολη εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δοθέντος ότι το πολιτικό δόγμα του Ερντογάν βασίζεται σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για ισχυρή Τουρκία, πείθοντας με φτηνό λαϊκίστικο τρόπο τις μεγάλες μάζες του τουρκικού λαού, που δεν έχει έρθει ακόμα σε κατάσταση “μέθεξης” με τις δημοκρατικές αξίες και τις συνήθειες του πολιτισμένου δυτικού κόσμου. Αυτό είναι το ισχυρό όπλο του Τούρκου προέδρου. Πουλάει με βαρύγδουπα λόγια εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό, κάτι που στην Ελλάδα έχει αποτελέσει “ταμπού” εδώ και χρόνια.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι υπάρχει ένα κλίμα συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας.

Μετά τα όσα έγιναν στο Λονδίνο αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα τόσο για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν όσο και για τις στρατηγικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της διπλωματικής οδού, συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κάτι που έτσι κι αλλιώς είχαν ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες και αρκετά πολιτικά κόμματα.

Υποστήριξη από Γαλλία και Ισραήλ

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να «χτίσει» νέες συμμαχίες με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της διπλωματικής απομόνωσης της γειτονικής χώρας.

Μέχρι στιγμής υπάρχει υποστήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανέφερε μεταξύ άλλων η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι εκφράζει τη στήριξή του για τις ανησυχίες της Ελλάδας, αναφορικά με τη Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Ισραήλ το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα. «Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στη Μεσόγειο. Η παραβίαση των συνήθων διεθνών νόμων της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν

Λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα διαμηνύει ότι έθεσε με σαφήνεια τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι με τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί η Τουρκία έχει ξεκινήσει να απομονώνεται διπλωματικά.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα ακανθώδη ζητήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση έθεσε επιτακτικά και το Προσφυγικό και το ρόλο της γειτονικής χώρας εστιάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες  στις αυξημένες προσφυγικές από τα τουρκικά παράλια καθώς και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Επιπροσθέτως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπογραμμίζοντας ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Μετά και την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν , τα βλέμματα όλων στρέφονται στο τετ α τετ που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μπορεί ο Τραμπ μέχρι στιγμής να μην έχει πάρει θέση επί του θέματος με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται σχετικά ικανοποιημένη από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάνει λόγο για προκλητικό μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.