Την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα υπογράμμισαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Σε ανακοίνωσή της για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Άγκυρα ανέφερε:

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αντάλλαξαν απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι “οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα ήταν σωστό να λάβουν μέτρα που μειώνουν τις αντιδράσεις αντί να τις αυξάνουν».