Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουν αναλυτικά το τι θα συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επισημάνσεις για όσα “τρέχουν” σε αυτή την φάση και ενδεχομένως τεθούν ενόψει της αυριανής επίσκεψης του κ. Δένδια στην ‘Αγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί τελικά μεθαύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου, στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφωνήθηκε όπως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ίδια ώρα, αντί της Τετάρτης.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα από την αυριανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται να επιθυμεί λύση του θέματος των θαλασσίων ζωνών, το μόνο, που συζητά η ελληνική πλευρά, αλλά περισσότερο θέλει να δείξει “καλή διαγωγή” με ουσιαστικούς αποδέκτες τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει, από την Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν.