“Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας”, δήλωσε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης στη συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ σχετικά με τα Σκόπια είπε ότι “δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία των Πρεσπών όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται.”

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας.

Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσίων πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει».

Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση ανέκαθαν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου τώρα ξαφνικά έχουν σηκώσει μία σημαία ενός φθηνού ψευδοπατριωτισμού.

Ερωτώ: ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη στην Τουρκία; Πήγαμε στην Τουρκία επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για την Χαμάς και κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά δεν κάνεις αντιπολίτευση έτσι».

Για Σκόπια: Σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο προς την Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του προκατόχου του.

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο;

Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό. Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό“.