Σημαντική συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο του CNNi, Φαρίντ Ζακαρία, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το Καστελλόριζο και εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελλόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν το 2022, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας:

«Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές, όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα, λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία.

Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν απειλείς τους γείτονές σου, αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους. Δεν είναι καλή προσέγγιση, γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την Τουρκία ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, που θα είναι περίπου την ίδια στιγμή στις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να απειλούμε ο ένας τον άλλον».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τον Ερντογάν έχουν υπάρξει δύσκολες στιγμές, αλλά είπε ότι δεν το θεωρεί απίθανο να βρεθούν λύσεις. Ωστόσο, τόνισε, δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς πρόκειται για μη αποδεκτό θέμα συζήτησης.

 Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη

Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.

«Στις επερχόμενες εκλογές οι άνθρωποι θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια της δικής μας. Θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και ένα παράδειγμα για το εξωτερικό. Πολλές δημοκρατίες παλεύουν με τέτοια διλήμματα, αλλά τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, πλέον η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε αυταρχικούς λαϊκιστές και πραγματιστές προοδευτικούς δημοκράτες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην Ελλάδα ο τρόπος που τοποθετούμαστε είναι φιλελεύθερος στην οικονομία, προοδευτικός στις κοινωνικές πολιτικές, αλλά πολύ πατριωτικός όταν πρόκειται για την εξωτερική άμυνα, ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, έχουμε έναν δύσκολο γείτονα. Είχα επιτυχία στο να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν ένα κεντροδεξιό κόμμα και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις επόμενες εκλογές» είπε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πώς η Ελλάδα, που ήταν η χώρα «που όλοι ανησυχούσαν ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στην Ευρώπη και το ευρώ», έφτασε τώρα να είναι σε πολύ διαφορετικό σημείο, με τον Economist να λέει ότι είναι ένας από τους οικονομικούς νικητές στη λίστα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα ιστορία οικονομικής μεταμόρφωσης. Πήραμε τη χώρα και την οικονομία ακόμη τραυματισμένη, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας του πειράματος με τον λαϊκισμό, που τελικά επιμήκυνε τη διάρκεια της κρίσης για τέσσερα ακόμα χρόνια».

«Γίναμε κυβέρνηση με μια ξεκάθαρη δέσμευση, να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εισάγοντας αυτό που εγώ θεωρώ μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, χαμηλώνοντας τους φόρους, κάνοντας τη χώρα πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές, σιγουρεύοντας ότι θα ψηφιοποιήσουμε την παλιομοδίτικη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα συμπεριφερόμαστε με υπεύθυνο τρόπο σχετικά με τις ευθύνες μας.

»Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, πετύχαμε τη μεταμόρφωση της χώρας. Τη συγκρίνω με τρία χρόνια πριν, όταν ήμουν πάλι στο Νταβός, στην αρχή της θητείας μου, και είδα ενδιαφέρον αλλά και σκεπτικισμό.

»Τώρα έχουμε τα γεγονότα για να στηρίξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο άρρωστος της Ευρώπης, αλλά ότι πλέον έχουμε ηγετική θέση στην Ευρώπη, σε πολλούς τομείς, όσον αφορά τις καινοτόμες πολιτικές, και αυτό μας δίνει δύναμη και ενέργεια όσο προχωράμε στον κύκλο των εκλογών, για να αιτιολογήσουμε γιατί πρέπει να μας δοθεί ευκαιρία να κυβερνήσουμε για τέσσερα χρόνια ακόμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Στην Ελλάδα το μεταναστευτικό έγινε μεγάλο πρόβλημα το 2015, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση «ακολούθησε πολιτική ανοιχτών συνόρων».

Το 2017 το 75% των παράνομων μεταναστών που έμπαιναν στην Ευρώπη εισερχόταν από την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το 2022 το ποσοστό έπεσε στο 5%. «Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά με ανθρώπινο τρόπο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχουμε επιβάλει μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική μετανάστευσης, στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα το μεταναστευτικό δεν είναι πλέον θέμα, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.