“Να μην σπαταληθεί ξανά από την Ελλάδα η ευκαιρία για διπλωματία” λέει, σαν να μας κάνει την χάρη για διάλογο.-

……………………………………………..

Με θράσος και διάθεση διεκδικήσεων εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνομιλίες του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, διατηρώντας την ρητορική των τελευταίων ημερών, πως δηλαδή η Τουρκία υπήρξε εξ αρχής υπέρμαχος του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά με τους δικούς της όρους.

Σε κάθε του επικοινωνία, ο Τούρκος πρόεδρος επέμενε πως η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τις μαξιμαλιστικές κορώνες, ενώ για την Κύπρο σημείωνε πως δεν πρέπει να αγνοεί τα δικαιώματα του Τουρκοκυπρίων. Άλλωστε, μόλις την Τρίτη, η Άγκυρα με νέα Navtex προκαλούσε ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Λήμνου.

Ο Ερντογάν μετέφερε στην Ούρσουλα Ντερ Λάιεν ότι η Τουρκία, εξ αρχής υπεστήριζε τον διάλογο και είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα σπαταληθεί ξανά από την Ελλάδα.

O Eρντογάν σημείωσε επίσης ότι η ανανέωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης και της εξαίρεσης στη βίζα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία στέρεα βάση για την ενδυνάμωση των σχέσεων.

Επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται απλά μία κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν υπέδειξε στην Ε.Ε. να διερευνήσει «τις παραβιάσεις που διέπραξαν η Ελλάδα και η FRONTEX».

Διεκδικήσεις από τον  Ερντογάν

Πέραν της γνωστής πολιτικής της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να προωθήσει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας από την ΕΕ, που αφορούν στην κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της, αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση για το προσφυγικό.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει πως σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σ

ύμφωνα με την Άγκυρα, και στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές ενέργειες, ενώ πρόσθεσε πως Αθήνα και Frontex επιδίδονται σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσορίζει τον διάλογο….

«Καλωσορίζω την προγραμματισμένη έναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, που είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ», έγραψε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Φον ντερ Λάιεν ωστόσο, τόνισε, σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις, τότε η ΕΕ θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 Στόλτενμπεργκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Eπικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε όμως και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Γενς Στόντενμπεργκ στο Τwitter, συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόσθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».
Τριμερής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τούρκου προέδρου, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Γερμανίας για διαμεσολάβηση.

Μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα από δω και στο εξής θα καθορίσουν τις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μια περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές αποφάσεις.