Υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Αιγύπτου, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, που έφτασε το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Η συμφωνία υπογράφηκε σε μια συμβολική ημέρα για την Αίγυπτο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε ακριβώς χρόνια από τη διάνοιξη της δεύτερου καναλιού του Σουέζ, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Χώρα του Νείλου από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
Από την πλευρά της η Άγκυρα απάντησε με απειλές στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΑΙγύπτου, θεωρώντας την «ανύπαρκτη».
«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα.
Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού εξωτερικών
Η υπογραφή στο Κάϊρο μετά από 14 κύκλους διαπραγματεύσεων
Στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και παρουσία πολλών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών δικτύων από όλον τον κόσμο, οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 14 κύκλων διαπραγματεύσεων των δύο κρατών.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας τόνισε συγκεκριμένα ότι «σήμερα, είναι μία ιστορική μέρα. Καταρχήν συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ. Μίας Διώρυγας που μας ενώνει και στην οποία, δίπλα στους Αιγυπτίους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και είκοσι Έλληνες πιλότοι δούλεψαν σκληρά και παρέμειναν στις θέσεις τους το 1956, ώστε η Διώρυγα να συνεχίσει να παραμείνει ανοικτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα. Η διαπλάτυνση της Διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο. Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επιχειρεί συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
Μιλώντας για τη σημασία της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Δένδιας τόνισε:
«Υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, Σάμεχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών, που σέβονται την ιστορία τους».
Και μάλιστα, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο τι σημαίνει η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».
Σούκρι: Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου
Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τον Έλληνα ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλων δραστηριοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον πολιτικό τομέα, καθώς και στον στρατιωτικό και πολιτιστικό και για τον συντονισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο».
Και ο κ. Σούκρι συνέχισε:
«Η συμφωνία θα βοηθήσει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο λαών μας για περαιτέρω συνεργασία στον περιφερειακό τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο», καταλήγοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου είναι θεμέλιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση ενώπιον κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας».
Ν. Δένδιας: Κατοχυρώνει την ΑΟΖ των νησιών μας
Στο σημείο αυτό ο κ. Δένδιας επισήμανε: «Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μία νέα φάση στενότερων επαφών. Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας, προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της περιοχής μας. Ευχαριστώ τον ομόλογό μου και φίλο Σάμεχ Σούκρι για τη συμβολή του να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία, επωφελή και κυρίως δίκαιη συμφωνία υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας , του Προέδρου Αλ Σίσι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.
Η σημερινή υπογραφή είναι δείγμα αποφασιστικότητας και για τις δύο πλευρές και ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προς το συμφέρον στην περιοχή μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί, να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του, όχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν. Εύχομαι η περιοχή μας να δει και άλλες τέτοιες εξελίξεις, όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας».
Για να φτάσουν οι δύο χώρες σε αυτήν την ολοκλήρωση της καθοριστικής συμφωνίας των δύο χωρών, ο Έλληνας υπουργός ταξίδεψε στο Κάιρο τρεις φορές μέσα στο περασμένο έτος 2019, καθώς και άλλες τρεις φορές μέσα στο 2020, μία εκ των οποίων επισκέψεων ήταν μία τετραμερής συνάντηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία για το θέμα της Λιβύης, για να φτάσουμε στη σημερινή συνάντηση που προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον και της αιγυπτιακής κοινής γνώμης.
Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο αιγυπτιακός τύπος αναφερόταν ιδιαίτερα στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών στο Κάιρο και στο θέμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε στο Διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου περίπου στις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε μαζί με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου έγινε θερμά δεκτός από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο υπέγραψαν τη σημερινή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)