«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Υπενθυμίζω τη δήλωσή μας της 5ης Σεπτεμβρίου σχετικά με αυτό, τονίζοντας ότι οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», επισήμανε ο Πίτερ Στάνο σχετικά με τις τελευταίες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και τη χρήση πυραύλων «Ταϊφούν».

Παράλληλα, σημείωσε: «Έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση της απειλητικής ρητορικής με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και επικοινωνία είναι το κλειδί για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και περιφερειακά στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Επαναλαμβάνουμε και πάλι την προσδοκία μας από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία»

Όσον αφορά στη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε: «Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, ιδίως δεδομένης της τρέχουσας κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας. Είχαμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη προσδοκία μας από την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και να συνεργαστεί μαζί μας για την επιβολή της εφαρμογής τους και την αποτροπή κάθε προσπάθειας καταστρατήγησης».

«Πιο πρόσφατα, οι τουρκικές αρχές έδωσαν θετικά μηνύματα ως προς την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν μαζί μας για αυτό το θέμα, κάτι που είναι φυσικά μια εξέλιξη που μπορούμε να χαιρετίσουμε. Ανυπομονούμε να δούμε τις σχετικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα ξεκινήσει γρήγορα», επισήμανε ο Πίτερ Στάνο.

Επανήλθε ο Ερντογάν και  κατηγορεί την Ελλάδα και τους συμμάχους για εξοπλισμό των νησιών στο Αιγαίο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν χάνει ευκαιρία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, να εξαπολύει πυρά κατά της Ελλάδας, αφού απείιλησε ακόμη και την Αθήνα με πυραύλους “Ταϊφούν”.

Αυτή τη φορά συνέχισε στον δρόμο των χθεσινών προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέδριο του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT, o Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε ομιλία και δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά, προκλητικά, στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν όμως αυτή τη φορά εξαπέλυσε την εμπρηστική του ρητορική προς την Αθήνα, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

«Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά εσείς εξοπλίζετε τα ελληνικά νησιά με όπλα και αεροσκάφη»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί «όσους ενθαρρύνουν τις επιθετικές και προκλητικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ανυπολόγιστα την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

Συνέχισε δε: «Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά εσείς εξοπλίζετε τα ελληνικά νησιά με όπλα και αεροσκάφη».

«Ακόμα δεν μπορέσαμε να λύσουμε το θέμα των F16 μαζί σας, παρόλο που πληρώσαμε γι’ αυτά. Δεν εγκαταλείπουμε τον διάλογο για να επιλύσουμε το Κυπριακό με νέα και συγκεκριμένα βήματα με δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε.