Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο με απρόοπτες συνέπειες σε περίπτωση τουρκικής αντίδρασης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ), όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

H κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην της ανατολική Μεσόγειο έχει θέσει σε συναγερμό την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του οικοπέδου 7.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου πως βρίσκεται σε εξέλιξη γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναφέροντας πως η άσκηση γίνεται «στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών». Ανέφερε συγκεκριμένα: “Βρίσκεται σε εξέλιξη γαλλο-κυπριακή   ναυτική άσκηση, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.”

Θυμίζουμε πως το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI.

Και η Ιταλία θα στείλει πλοίο

Χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του για την αποστολή μιας φρεγάτας στο οικόπεδο 7 ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

«Δεν θα πρότεινα να πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προς Θεού, να μην παρεξηγηθούμε,  άλλα θεωρώ ότι η Ευρώπη με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί… ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές για αυτή τη συμπεριφορά. Να ένα πρώτο βήμα, κάποια πολεμικά πλοία που αποστέλλονται από Γάλλια και Ιταλία για να έχουν παρουσία στο επίμαχο οικόπεδο. Θα δούμε ποια αποτροπή θα παράξει αυτή η συμπεριφορά. Αλλά εμένα μού αρέσει το ρωμαϊκό ρητό ”αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο” όχι επειδή είσαι πολεμοχαρής, αλλά ακριβώς γιατί θέλεις να αποτρέψεις τον πόλεμο… Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κρατάμε τις ένοπλες δυνάμεις σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας» ανέφερε ο υπουργός.