Παρά την άκρως προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με την επέκταση της NAVTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου, η Γερμανία με την σύμφωνη γνώμη και της Γαλλίας επιμένει στο διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θεωρώντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διαφορά είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει πρώτα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και μετά να καθίσει στο τραπέζι. Άλλωστε για τον λόγο αυτό επέκτεινε την διάρκεια της NAVTEX.
Το θέμα είναι τι θα κάνει η ελληνική πλευρά και τι θα απαντήσει αύριο, Τρίτη, στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας (Heiko Maas), που έρχεται στην Αθήνα.
Όπως ανακοινώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα έχει μαζί του συνάντηση την Τρίτη, 25 Αυγούστου, και ώρα 12:00 . Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.
Προφανώς πρόκειται για μια έντονη διπλωματική κινητοποίηση της Γερμανίας, που όμως δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα στην παρούσα φάση, δοθέντος ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του.
Ακόμη και αν επιθυμούσε μια μορφή συμμετοχής της Τουρκίας στα όσα γίνονται για τις θαλάσσιες ζώνες και τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο, αυτό απομακρύνεται μετά τις τελευταίες αντιδράσεις της Άγκυρας, δεδομένου μαλιστα ότι δεν την θέλουν ως συνομιλητή ούτε οι άλλες χώρες, δηλαδή Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος.
Απάντηση στην Τουρκία με ελληνική NAVTEX
Mε Navtex και άσκηση στην ίδια περιοχή απαντάει η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης Navtex από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα δεσμεύει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή Νοτιοανατολικά Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.
Στην ελληνική Navtex θα περιλαμβάνεται και η περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει ξανά η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis.
Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.
Δείτε το χάρτη της ελληνικής Navtex, με την περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων η Άγκυρα
Συντηρώντας το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επέκτεινε έως τις 27 Αυγούστου την παράνομη Navtex της, βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα.
Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα «δυναμίτισε» την όποια προοπτική διαλόγου – τουλάχιστον άμεσα – με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εκτίμηση της Αθήνας που από την αρχή ξεκαθάριζε πως η αναφορά από πλευράς της γειτονικής χώρας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την παράταση της παράνομης Navtex από την Αγκυρα τονίζουν ότι η Τουρκία δείχνει πως οι αναφορές της σε διάλογο είναι καθαρά προσχηματικές.
Ειδικότερα, μετά την γνωστοποίηση της παράτασης από την Τουρκία ως τις 27 Αυγούστου της παράνομης Navtex και την παραμονή του Oruc Reis σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κυβερνητική κύκλοι ανέφεραν:
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Επιχειρησιακή και διπλωματική ετοιμότητα από την Αθήνα
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική» ήταν η άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να συμπληρώνουν πάντως ότι «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να διεθνοποιήσει τα προβλήματα που δημιουργεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολική Μεσογείου. (Με πληροφορίες και από το in.gr)