Συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή για τη χθεσινή ρωσική επίθεση στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ουκρανική πόλη.

Ευρωπαίοι ηγέτες ο ένας μετά τον άλλο καυτηριάζουν την επιθετική τακτική του Πούτιν και επιμένουν για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και άλλοι ηγέτες εκφράζουν αποτροπιασμό για την χθεσινή επίθεση στην Οδησσό, κοντά στις αποστολές του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ουκρανού προέδρου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε πολίτες και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Το χτύπημα της Μόσχας την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος υποδεχόταν τον ηγέτη μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ.

Τhe Times

«Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό την ώρα που ο Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτονταν την πόλη», γράφουν οι Τimes του Λονδίνου.

Παραθέτουν δε μια δήλωση του εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, σύμφωνα με τον οποίο στόχος της ρωσικής επίθεσης ήταν υποδομές του λιμανιού της Οδησσού και όχι οι δύο ηγέτες. «Η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος των Νότιων Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, είπε ότι κατά τη γνώμη της η παρουσία των δύο ηγετών ήταν συμπτωματική.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ρωσία είναι χώρα-τρομοκράτης και συνεχίζει να επιτίθεται σε υποδομές του λιμανιού. Ναι, υπήρξε πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό. Ωστόσο, δεν συνδέεται με συγκεκριμένη επίσκεψη”, δήλωσε στο Radio Liberty», σύμφωνα με τους Τimes.

Το δίκτυο CNN

Για «φονικό ρωσικό πυραυλικό πλήγμα 500 μέτρα μακριά από το κονβόι του Ζελένσκι και του Έλληνα ηγέτη» κάνει λόγο το CNN, σημειώνοντας ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στην Οδησσό και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν.

«Ο Ζελένσκι πραγματοποιεί συχνά ταξίδια υψηλού κινδύνου στις γραμμές του μετώπου και έχει υποδεχθεί δεκάδες ηγέτες στην Ουκρανία στα πάνω από δύο χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία, ωστόσο η επίθεση της Τετάρτης ήταν ίσως μια από τις πιο δραματικές για τον πρόεδρο. Το ότι το πλήγμα σημειώθηκε αρκετά κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ηγέτης κράτους μέλους του ΝΑΤΟ- υπογραμμίζει, επίσης, τους κινδύνους τέτοιων επισκέψεων και τον πιθανό παγκόσμιο αντίκτυπο της σύρραξης», προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο.

Οι Financial Times

«Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσαν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα τόνισε ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν χτυπήθηκε το λιμάνι της Οδησσού.

 Η Washington Post

«Ρωσικός πύραυλος χτυπά κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό», μετέδωσε η Washington Post.

«Ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην πόλη της Οδησσού, όπου ο πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», γράφει το αμερικανικό μέσο.

Η γαλλική Le Monde

Η γαλλική Le Monde, στις live εξελίξεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει στον τίτλο της για την επίθεση στην Οδησσό: «Η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη της Οδησσού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού».

Το γερμανικό Der Spiegel

«Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατιώτες του Πούτιν χτυπούν την Οδησσό στη διάρκεια επίσκεψης του Ζελένσκι και του Μητσοτάκη», μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες «γλίτωσαν παρά τρίχα από τη ρωσική πυραυλική επίθεση».