Σε διαρκή διπλωματική κίνηση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην προκλητική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, κάτι που φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, όπως είναι ο προγραμματισμός για την υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει την διέλευση του ενεργειακού αγωγού EastMed από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η στήριξη προς την Ελλάδα από ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, που εκφράζεται προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δενδια.

Η διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Ικανοποίηση από τον Ν. Δένδια

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο, όπου μετέβη αμέσως μετά τη Βεγγάζη εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η ανάρτηση του υπουργού στο Twitter: Nikos Dendias@NikosDendias
“Από τη συνάντησή μου με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατάρχη Khalifa Haftar, στη Βεγγάζη. Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Λιβύη και το θέμα των ανυπόστατων μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.’

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στην Αίγυπτο με τον ομόλογό του

View image on Twitter

Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας επρόκειτο να έχει συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ