“Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.-

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από την επίθεση με πύραυλο σε κοντινή απόσταση.-

Μέσα σε επιθετική ατμόσφαιρα από την Ρωσία και με θρασύτατη εκτόξευση πυραύλου, που εξερράγη σε κοντινή απόσταση από τις δύο αποστολές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ  Ζελένσκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Ουκρανία νωρίς το πρωί, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, με στόχο να παραμείνει για λίγες ώρες, πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Αρχικά επισκέφθηκε συνοριακό σταθμό και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Ζελένσκι σε λιμάνι της Οδησσού.

Τότε, οι σειρήνες στην Οδησσό άρχισαν να ηχούν, με την ουκρανική πλευρά να κάνει λόγο για ρίψη ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το χτύπημα έγινε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx. Επισήμως δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις.

Η ισχυρή έκρηξη στην Οδησσό έγινε λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο. Αμέσως στην περιοχή σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.

Η στρατιωτική διοίκηση της Οδησσού κάλεσε τους κατοίκους γύρω στις 14:00 το μεσημέρι να πάνε σε καταφύγια. Σύμφωνα με χρήστες του Telegram, πέντε άτομα σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτή η επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα και κατά της Ελλάδας, που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αντιπαράθεση και όξυνση τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αποτροπιασμός από τον Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό λίγη ώρα μετά την ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της αυτοκινητοπομπής που τους μετέφερε.

«Ευχαριστώ για την υποδοχή εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό κατά αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν κτηριακό συγκρότημα που επλήγη από ρωσικό drone το περασμένο Σάββατο, με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς, και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

mitsotakis-zelensky__31_

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι του εντυπώθηκε από τη μια η εικόνα της καταστροφής αλλά και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η φιλική εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Οδησσός είναι ζωτικός κόμβος του ελληνισμού. «Είχα τη χαρά να συναντήσω την ομογένεια που δίνει αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής», είπε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους διπλούς δεσμούς που ενώνουν τα δυο κράτη και την ιστορική μας διαδρομή.

Τόνισε ακόμα ότι ο σεβασμός όλου του ελεύθερου κόσμου είναι προς τον Ουκρανικό λαό και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση στη δίκαια προσπάθεια να υπερασπιστούν το έδαφος τους και τα δίκαιά τους.

Κ. Μητσοτάκης από την Οδησσό: «Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης» – Οι κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι

«Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό! Μαύρες κηλίδες στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Βοήθεια 100 δισ ευρώ από την ΕΕ + 50 δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη βοήθεια προς την Ουκρανία λέγοντας ότι είναι μια βοήθεια για την οποία προβλέπονται 100 δις ευρώ από την ΕΕ + 50 δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Πριν ένα μήνα οργανώσαμε με ευρωπαϊκή τράπεζα ειδικό συνέδριο ανασυγκρότησης Ουκρανίας», τόνισε και είπε ότι, «τα λιμάνια μας αποτελούν το βασικό μας όπλο. Αλεξανδρούπολη – Οδησσός είναι μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας. Στηρίζουμε ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική σας».

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ζελένσκι: «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone», είπε ακόμα.

Κ. Μητσοτάκης από την Οδησσό: «Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης» – Οι κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι

 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι «Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία έχουμε δουλειά πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη. Ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν πρέπει να χάσει ευκαιρία να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και κλείνοντας επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.

Μετά τις κοινές δηλώσεις στο λιμάνι της Οδησσού η επίσκεψη ολοκληρώθηκε και η ελληνική αποστολή βγήκε από το ουκρανικό έδαφος προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου. Από εκεί, επόμενος σταθμός είναι το Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Μητσοτάκης: Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην επίθεση, που σημειώθηκε στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι , λέγοντας πως «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε: «αποτροπιασμό για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας” και πρόσθεσε:

” Τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη.
Περιηγηθήκαμε σήμερα εδώ στην Οδησσό, επισκεφθήκαμε τον τόπο της ρωσικής επίθεσης και μου εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού».
«Γνωρίζετε καλά, αγαπητέ Volodymyr, ότι η χώρα μου υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Πολύ περισσότερο καθώς και η ίδια έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετικότητα. Και σε καιρούς που ο αυταρχισμός και ο δεσποτισμός αποτελούν μαύρες κηλίδες στο χάρτη και στον πολιτισμό μας» σημείωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Στήριξη στην Ουκρανία και μήνυμα στους εκεί Έλληνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

mitsotakis-zelenski-diloseis-1
Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας- στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η επίθεση και η έκρηξη σε απόσταση 150 μέτρων

Νωρίτερα επίθεση με ρωσικό πύραυλο δέχθηκε  η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή.

«Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής», ανέφεραν επίσημα κυβερνητικές πηγές.

«Είμαστε όλοι καλά», δήλωσε μετά την επίθεση ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, που συμμετέχειχε στην ελληνική αποστολή, η οποία διοργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και στην οποία μετέχουν πλην του πρωθυπουργού 8 άτομα και η ασφάλειά τους.

Ειδικότερα, μετείχαν η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η διευθύντρια επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Κύρα Κάπη, η σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη και ο Αλέξανδρος Μαράκης, στέλεχος γραφείου Τύπου, όπως και oι Δημήτρης Παπαμήτσος και Αλέξης Παπαχρήστος, προσωπικός φωτογράφος και προσωπικός οπερατέρ αντίστοιχα του κ. Μητσοτάκη.

Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι έγινε κανονικά, ενώ οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινές δηλώσεις.

Το τετ α τετ των δύο αντρών διήρκησε συνολικά μισή ώρα, πάνω από το προγραμματισμένο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και χωρίς να αδυνατίζει η ελληνική αμυντική ισχύς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Μετά τις δηλώσεις έγιναν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους
Ερώτηση (προς Κ. Μητσοτάκη): Βρισκόμαστε πλέον δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή και αυτό που διαπιστώνεται είναι ένα είδος κόπωσης του ουκρανικού λαού αλλά και κόπωσης, αν μου επιτρέπετε, της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, έχουμε και πολιτικές ηγεσίες οι οποίες ζυγίζουν το πολιτικό κόστος της στήριξης της Ουκρανίας υπό τον φόβο της ανόδου ακραίων δυνάμεων.

Ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο σας προβληματίζει αυτή η ατμόσφαιρα και αν είχατε την ευκαιρία να απευθυνθείτε στους σκεπτικιστές τι ακριβώς θα λέγατε.
Και, κ. Μητσοτάκη, γιατί επισκέπτεστε σήμερα την Οδησσό και όχι το Κίεβο; Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέπτομαι την Οδησσό και όχι το Κίεβο, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Zelenskyy, όχι μόνο για να βρεθώ και να ζήσω ο ίδιος την εμπειρία τού να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, αλλά και γιατί, όπως είπα, η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας μας με τον αγώνα για ανεξαρτησία, με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ συγκροτήθηκε η Φιλική Εταιρεία και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που οδήγησαν τελικά στην ανεξαρτησία της πατρίδας μου.

Βρίσκομαι όμως εδώ για ένα λόγο ακόμα: για να καταδείξω και την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ανοιχτός αυτός ο δίαυλος της ναυσιπλοΐας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, έτσι ώστε να μπορεί να έχει και πρόσθετα έσοδα και με αυτό τον τρόπο να στηρίζεται και η οικονομία της, η οποία προφανώς δοκιμάζεται από αυτόν τον διετή πόλεμο.

 Ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Ευρωπαίους

Τέλος, στο πρώτο σας ερώτημα θα σας απαντούσα ότι ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Ευρωπαίους. Πριν από δύο χρόνια έγινε το αδιανόητο: ξεκίνησε ένας πόλεμος ουσιαστικά στην καρδιά της Ευρώπης. Από μία επιθετική δύναμη η οποία αμφισβήτησε το Διεθνές Δίκαιο και παραβίασε με την χρήση των όπλων τα αναγνωρισμένα σύνορα μιας άλλης χώρας.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών.

Και γι’ αυτό και η Ευρώπη συνολικά, παρέμεινε και παραμένει -και θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο Zelenskyy σε αυτό- ενωμένη στον αγώνα που δίνει για να στηρίζει την Ουκρανία στο νόμιμο δικαίωμα της άμυνας απέναντι στη ρωσική εισβολή. Και γι’ αυτό και κάθε χώρα κάνει το καλύτερο που μπορεί -συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα σε αυτό-, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της Ουκρανίας και τις δικές μας δυνατότητες, έτσι ώστε με σταθερό τρόπο να μπορούμε να ενισχύουμε την Ουκρανία με εκείνο το αμυντικό υλικό το οποίο έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας

Ερώτηση: (στα ουκρανικά για την επίθεση και την έκρηξη)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Zelenskyy και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, οπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον Πρόεδρο Zelenskyy με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι.

Ενημέρωση Μητσοτάκη  για τις εξαγωγές και περιήγηση

Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Volodymyr Zelenskyy. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

mitsotakis-zelensky__26_
mitsotakis-zelensky__38_

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

 

Στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Ουκρανία νωρίς το πρωί, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, με στόχο να παραμείνει για λίγες ώρες, πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Μετά την έκρηξη το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής συνεχίστηκε κανονικά, καθώς στη συνέχεια τα μέλη της επισκέφθηκαν το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον χώρο, ενώ επισκέφθηκε και τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, για να ενημερωθεί για τα έργα αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Οδησσός έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας και με την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια επελέγη η καταλληλότερη ημερομηνία μέσω των διπλωματικών διαύλων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά επίσημα την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός.

Το ταξίδι – αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία έγινε λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση των 2 ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.