Σε εξωφρενική ενέργεια προχώρησαν οι υπεύθυνοι του Βρετανικού,   μουσείου στο Λονδίνο, προκαλώντας την οργή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και όχι μόνο με την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η επίδειξη μόδας του οίκου Erdem για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2024-2025 περιελάμβανε γνωστά ονόματα, όπως η Άνα Γουίντουρ και η ηθοποιός Λίλι Τζέιμς.

Ο οίκος μόδας Erdem ανήκει στον Τουρκοβρετανό (με πατέρα Τούρκο και μητέρα Βρετανή) Ερντέμ Μοραλιόγλου, έναν πασίγνωστο διεθνώς σχεδιαστή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε αμέσως μετά το τέλος της επίδειξης.

Μενδώνη: Ευτελίζουν και προσβάλλουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στη δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την αγανάκτησή της, τονίζοντας πως οι ιθύνοντες ευτελίζουν το μνημείο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Με έμπνευση από τη Μαρία Κάλλας – Όλα κλεμμένα

Όπως είπε ο ίδιος ο Erdem, η έμπνευση πίσω από τη νέα του συλλογή ήταν η σοπράνο Μαρία Κάλλας και η θρυλική της εμφάνιση ως Μήδειας στη Σκάλα του Μιλάνου το 1953. «Το ντεμπούτο της θρυλικής σοπράνο Μαρίας Κάλλας ως εκδικητικής “μάγισσας” της ελληνικής μυθολογίας, ανέβηκε σε συνεργασία με τον Σικελό καλλιτέχνη, γλύπτη και σκηνογράφο Salvatore Fiume», είπε ο σχεδιαστής στην αρχή του σόου.

Όταν ο Μοραλιόγλου είχε ζητήσει άδεια για να παρουσιάσει την κολεξιόν του στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, σκεφτόταν την ελληνικότητα της Κάλλας. «Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στην Ελλάδα και έκανε το όνομά της στην παγκόσμια σκηνή. Ήθελα να κάνω την επίδειξη σε αυτόν τον χώρο που αποτελεί την επιτομή της ελληνικότητάς της», είπε, προσθέτοντας: «Βρήκα ενδιαφέρουσα την ιδέα ότι κάποιος ξεκίνησε από κάπου και κατέληξε κάπου αλλού».

Μάλιστα, ανέβασε σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram.