Εξέταση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 16:00 (τοπική ώρα, ώρα 23:00 Ελλάδας), στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντησή τους θα γίνει πριν από το δείπνο στον Λευκό Οίκο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και θα είναι σύντομη, καθώς το κύριο ραντεβού τους είναι για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Οι επαφές μεταξύ των συνεργατών των δύο ηγετών είχαν ξεκινήσει εδώ και ημέρες,  προκειμένου, με βάση το πρόγραμμά τους στην αμερικανική πρωτεύουσα, να υπάρξει ένα τετ α τετ.

«Είναι πάντα καλοδεχούμενες αυτές οι συναντήσεις», σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα, που θυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι η κοινή τους παρουσία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει της ήδη προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι δεν υπάρχει «βαριά» ατζέντα για το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις, όμως σε μια τέτοια συνάντηση ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε έκπληξη.

Πιθανολογείται ότι θα θίξουν τα θέματα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς ο Ερντογάν επιμένει να παίζει ρόλο παρέμβασης υπέρ των Παλαιστινίων με καταγγελίες εναντίον του Ισραήλ.