Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν ευθύνεται η Άγκυρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητά από την Ελλάδα να «εφαρμόσουμε μία πολιτική win-win» κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα πως δεν αποδέχεται την πρόταση αυτή.

Απώτερος στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα και να “σύρει” την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς του όρους. Μάλιστα νομίζει ότι ήδη με την παρουσία του Oruc Reis επί τόσο διάστημα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει επιβάλλει τετελεσμένα και έτσι επιδιώκει την “μοιρασιά”, ενώ παράλληλα απειλεί ότι θα στείλει το σκάφος πιο βόρεια, έξι μίλια ανατολικά της Ρόδου για να δημιουργήσει τετελεσμένα και ως προς την αποτροπή της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Αλλά αυτή η “πονηρή” τακτική των Τούρκων είναι παλιά και έτσι η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσέλθει σε διάλογο με τέτοιους όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο Ερντογάν μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».

Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται».

Εμείς όμως, πρόσθεσε,  συνεχίζουμε. Τα πάντα στο τραπέζι. «Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Δείχνει “καλή διάθεση” ενόψει της συνόδου στην ΕΕ

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία παίζει όλα τα «χαρτιά» της ενόψει της Συνόδου Κορυφής ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς της όρους.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία –  η οποία έχει ενοχληθεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία – συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα βάζοντας εμμέσως στο «παιχνίδι» και τους Ρώσους.

Κατηγόρησε την Ελλάδα στην Μέρκελ

Την ίδια “καλή διάθεση” έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ερντογάν τόνισε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την “εγωιστική και άδικη στάση της” Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι ” ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της Μέρκελ στην επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκε από βήματα ή πρωτοβουλίες της Ελλάδας ή χωρών που την υποστηρίζουν”.

Ο Αυστριακός Κουρτ υπέρ της Ελλάδας

Να στηριχθεί η Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και να μην υπάρξει υποχώρηση απέναντι στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου, τονίζει για μία ακόμη φορά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, παραμένοντας σταθερός στη γραμμή του για τη σημασία διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και στην επαναλαμβανόμενη κριτική από μέρους του στη στάση της ‘Αγκυρας.

«Για να μην επαναληφθεί το 2015, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο τρόπο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων», διαμήνυσε ο Αυστριακός καγκελάριος στη διάρκεια συζήτησης στον τηλεοπτικό σταθμό της Kronen Zeitung, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης.

«Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του (Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ) Ερντογάν και της Τουρκίας, τότε καληνύχτα Ευρώπη», προειδοποίησε ταυτόχρονα ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας εκ νέου, πως ενόψει του χάους στα τουρκο-ελληνικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν επιτρέπεται κανείς να αφήσει να εκβιαστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, «ο οποίος εκμεταλλεύεται όσους βρίσκονται σε φυγή, χρησιμοποιώντας τους ως όπλο».

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο επικεφαλής της Αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του και των Πράσινων, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος άμεσα τότε, είχε ασκήσει ανοικτά δριμεία κριτική προς τον Τούρκο πρόεδρο για την «πρωτοφανή όσο και προκλητική» ανακοίνωσή του περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα.

“Δεν μπορεί να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος”

«Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις τοποθετήσεις του για τις εξελίξεις που ακολούθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει με κάθε σαφήνεια πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο καγκελάριος Σεμπάστιν Κουρτς είχε επίσης καταγγείλει ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr